Den siste Franco statuen på Spanias fastland ble fjernet.  (Foto: STRINGER/SPAIN/REUTERS / SCANPIX)
Den siste Franco statuen på Spanias fastland ble fjernet. (Foto: STRINGER/SPAIN/REUTERS / SCANPIX)

Fjernet siste Franco-statue

Den siste statuen av Francisco Franco på det spanske fastlandet er fjernet fra sin sokkel. Men ikke alle var like fornøyde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 30 år etter sin død og oppløsningen av diktaturet ble den siste statuen av diktatoren Francisco Franco fjernet fra sin sokkel på byen Santander i Nord-Spania.

En demonstrant

Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo, som er diktatorens egentlige og fulle navn, døde i 1975. Da hadde han regjert sammenhengende siden han overtok makten etter seieren i den spanske borgerkrigen i 1939. For det spanske folket var han bedre kjent som bare Franco.

Torsdag var det derimot slutt også for den siste statuen av den fascistiske diktatoren. Hele fem timer tok det å få steinstattuen av Franco til hest løs fra sokkelen. Foruten de mange skuelystne og arbeiderne som skulle fjerne statuen, var det en demonstrant.

Ikke ødelegges

Med medbrakt falangelist-flagg (Franco-bevegelsen falangistenes flagg) markerte den frammøtte middelaldrende mannen sin misnøye over diktatorens fall.

Med skjærebrenner jobbet fem arbeidere med å få løs rytterstatuen. Til demonstrantens magre trøst skal ikke statuen ødelegges, men plasseres på museum.

Siden Spania igjen ble demokrati i 1978 har en rekke statuer av den tidligere statslederen blitt fjernet. Nå er det bare én eneste statue igjen. Den er plassert i den spanske enklaven Melilla i Nord-Afrika. Ifølge planen står også den nå for fall.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arbeidere løsner den siste Franco-statuen fra sin sokkel i Santander i Spania. En enslig Franco-tilhenger demonstrerer.  (Foto: Esteban Cobo/EPA)
Arbeidere løsner den siste Franco-statuen fra sin sokkel i Santander i Spania. En enslig Franco-tilhenger demonstrerer. (Foto: Esteban Cobo/EPA)

Langt fra fullført

Hundretusener av mennesker mistet livet i den spanske borgerkrigen, som raste fra 1936 til 1939. Krigen endte med seier for Francos nasjonalister, og Franco selv satt ved makten fra 1939 til sin død i 1975.

Nasjonalforsamlingen i Madrid vedtok i fjor et påbud om at alle gjenværende offentlige symboler på Franco-diktaturet skal fjernes. Men fjerningen er langt fra fullført, først og fremst fordi det ikke er satt noen tidsfrist og mange byer mangler penger til arbeidet.