Henrik Wergeland 1808 1845. Norsk dikter og forfatter. (Foto: NTB arkiv , © SCANPIX)
Henrik Wergeland 1808 1845. Norsk dikter og forfatter. (Foto: NTB arkiv , © SCANPIX)

- Wergeland ville fått terapi

Henrik Wergeland ville trolig fått diagnosen ADHD hadde han vært barn i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er overlege Nils Olav Aanonsen ved Ullevål sykehus som skriver dette i en artikkel i det nye nummeret av Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Barnepsykiatrisk tilfelle

- Henrik ville muligens fått behandling i barnepsykiatrien, tror Aanonsen, og konkluderer i sin artikkel med at Wergelands liv, som etter det en vet var preget av hyperaktivitet og impulsstyrt atferd, trolig ville gitt han diagnosen ADHD.

En snakkesalig ung gutt

Henrik var i sine unge år uvanlig vilter, risikosøkende og kanskje også utagerende. Mye tyder på at han snakket mer eller mindre i et sett, og uvanlig snakkesalighet betraktes diagnostisk som et tegn på hyperaktivitet, heter det i artikkelen til Aanonsen.

Nevrolog Nils Olav Aanonsen mener Henrik Wergelands liv bar tydelige tekn på psykiske lidelser. (Foto: Sverre Houmb, © NTB)
Nevrolog Nils Olav Aanonsen mener Henrik Wergelands liv bar tydelige tekn på psykiske lidelser. (Foto: Sverre Houmb, © NTB)

Forfatter Geir Uthaug har liten sans for at Anonsen på denne måten forsøker å forklare et kunstneriske geni med psykiatriske diagnoser.

- Jeg har veldig lite sans for denne typen forsøk på å forstå kompliserte kunstnersinn. Leger og psykiatere vil kontrollere og kartlegge alt. Atferd som skiller seg ut, puttes i en diagnosesekk, og akkurat nå er ADHD åpenbart den store sekken, sier Uthaug til Bergens Tidende.

Uthaug er mannen bak Wergelandsbiografien «Et verdensdyp av frihet» som utkom tidligere i år.

Talte de svakes sak

Aanonsen mener at Wergeland ikke ville hatt noe imot en ADHD-diagnose, fordi han «identifiserte seg med de mindre heldige i samfunnet og ville sikkert engasjert seg sterkt i kampen for ADHD-pasientene.»

– Det at en så kjent person kan ha hatt denne sykdommen, kan også oppmuntre dem og heve selvfølelsen, sier Aanonsen.