mandelpotet_jul (Foto: Frukt.no)
mandelpotet_jul (Foto: Frukt.no)

Her er årets julepotet

Hvilken potetsort bør du velge til julematen? Her er svaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du blant dem som står i fruktdisken og velger potetsort på måfå – og kanskje baserer valget ditt på pris?

Det bør du ikke gjøre når du skal planlegge årets julemiddager, skal vi tro opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Viktig å velge riktig

På opplysningskontorets nettsider, frukt.no, finnes lista over hvilke potetsorter som passer best til forskjellig type julemat.

mandelpotet-a-21456 (Foto: frukt.no)
mandelpotet-a-21456 (Foto: frukt.no)
- Det gjelder å velge riktig. Før var Beate, Kerrs Pink og Pimpernell omtrent ensrådene her til lands, mens det nå kan velges blant mange nyere sorter, skriver opplysningskontoret på hjemmesidene sine.

En potet ser imidlertid ut til å være en sikker vinner, nesten uansett hvilken julemat du velger. - mandelpoteten har mye smak og foretrekkes av stadig flere.

Dette bør du velge

Lutefisk
Her bør du velge en potet med mye smak. Mandelpotet er fortrukket av mange, men også Ringerikspoteten er et godt valg.

Ribbe
Til denne middagen er mulighetene mange, men gå for en smaksrik sort – som mandelpotet eller Pimpernell. Noen vil også ha en mer smaksnøytral potet. Da bør du prøve Asterix eller Kerrs Pink.

Pinnekjøtt
Samme som ribbe, men mandelpoteten anbefales varmt.

Kalkun
Mye smak på poteten kan komme i veien for kalkunen. Opplysningskontoret anbefaler derfor Asterix eller Beate-poteter. Og er du ekstra kresen kan du forsøkte å få tak i sorten Rosenwald.

Torsk
Hvis du ønsker mye smak, bør du gå for mandelpotet. Ekstra godt til torsk er imidlertid poteter som tar i seg mye av kraften på tallerkenen, som Folva, Asterix eller Beate.

Vilt
Mandelpotet – sikker vinner. Rosenwald er også anbefalt dersom man ønsker litt mer nøytral smak.

Rakefisk
Ringerikspoteten er det selvfølgelige valget for rakefiskelskere. Ikke bare passer den i smak – det handler også om tradisjon.

I romjulen
Planlegger du koldtbord eller en litt lettere julelunsj er potetsalat et godt tips. Til denne bør du gå for Folva eller Asterix. Disse er faste poteter som egner seg godt i salat.
Eller kanskje du vil våge deg på en salat av Blå Kongo – da får du en spenstig og spennende blå salat som passer fint til sild.