Obama Bush (Foto: SCANPIX)
Obama Bush (Foto: SCANPIX)

- Obama og Bush har begge god humor

USAs forsvarsminister Robert Gates er forsiktig når han skal beskrive sin nåværende og kommende øverstkommanderende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Robert Gates jobber i dag for president George W. Bush. Men han vil fortsette sin stilling når Barack Obama tar over makten etter nyttår.

Ministeren svarte på spørsmål om de to presidentene i et intervju som ble sendt på den amerikanske tv-stasjonen PBS.

- Jeg har egentlig ikke vært så mye i kontakt med den nyvalgte presidenten ennå, men jeg antar at det vil bli endringer i fremgangsmåte og stil. Men de er begge veldig forretningsorientert. De har begge, slik jeg oppfatter det, god humor. Og jeg tror jeg vil like å jobbe for den nyvalgte presidenten like mye som jeg har likt å jobbe for president Bush, sa Gates diplomatisk.

Se Gates fortelle om presidentene her:
(artikkelen fortsetter under)

279676

- Må respektere Iraks ønsker

I intervjuet snakket Gates også om USAs fremtidige rolle i Irak. Forsvarsministeren mener at USA må respektere Iraks suverenitet og trekke seg ut om myndighetene i Irak ønsker det.

- Alle styrker som er der etter 2011 må være der som resultat av en ny overenskomst fremforhandlet med irakerne. Så de må helt klart ha et ord med i laget om hvor mange som skal være der, sa Gates.

- Hvis de sier ingen, så er det ingen?

- Det er helt korrekt. Irak er et uavhengig land, så hvis de sier til oss etter 2011 at de vil ha alle ut, så har vi ikke noe annet valg enn å gjøre det, sa Gates.

- Vil bli stående i Irak

Han mener imidlertid at USA trolig vil måtte stå igjen med flere titalls tusen soldater etter dette tidspunktet.

- Når jeg tenker på støtten som de trolig trenger for flyvåpenet, marinen, anti-terrorisme, videre opplæring, etterretning, logistikk og så videre, så antar jeg at man ser på flere titalls tusen amerikanske soldater. Men helt opplagt i en helt annen rolle enn vi har i dag, sa Gates.

- Guantanamo har høy prioritet

Barack Obama har sagt at han ønsker å stenge den omstridte fangeleiren på Guantanamo innen to år etter at han har kommet til makten.

Det er en plan Gates støtter.

- Jeg vil gjerne se den stengt. Og jeg tror det vil ha høy prioritet for den nye presidenten.

- Hvor lang tid vil det ta?

- Det kommer delvis an på hvor fort vi kan returnere fangene, og overtale land til å ta dem tilbake. Sannheten er at vi allerede er klare til å sende flere av fangene tilbake. Problemet er at landet de tilhører ikke vil ta dem tilbake, eller at vi frykter at hjelandet vil sette dem i fengsel og behandle dem dårlig, sa Gates.