OPEC fikser ikke oljeprisen

Varsler om massive kutt fra OPEC klarte ikke å dra opp oljeprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går annonserte oljekartellet OPEC et kraftig produksjonskutt på 2,2 millioner fat, 200.000 fat mer enn forventet. Dette klarte likevel ikke å dra opp oljeprisen.

NA24 – din næringslivsavis

- Den verdensomspennende etterspørselen for drivstoff faller mer enn forventningene, forklarer Ken Hasegawa, råvarederivathandler ved Newedge Group i Tokyo til Bloomberg.

Liten oppgang
I kjølvannet av kuttet fra OPEC steg olje for levering i februar til 44,94 dollar per fat, opp 33 cent, på råvarebørsen i New York.

I morgen utløper januarkontrakten, og er har prisene falt betydelig. Prisen her ligger nå på 40,32 dollar per fat, opp 26 cent fra i går.

Hasegawa tror også at OPEC-landene ikke har disiplin nok til å overholde de annonserte kuttene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

- Jeg tror ikke OPEC kan holde produksjonen de bestemte å kutte til. Landene er nødt til å tjene penger, og man vil begynne å jukse og markedet vet det, sier Hasegawa til Bloomberg.

Lagrene vokser
Oljeprisen er nå ned 73 prosent siden rekordnivået som ble satt den 11. juli i år på 147 dollar per fat.

Prisen på nordsjøolje ligger nå over oljeprisen i USA. Nordsjøolje for levering i februar ligger på 45,64 dollar per fat.

Det har heller ikke hjulpet på oljeprisen at oljelagrene i USA fortsetter å stige. Tall fra det amerikanske energidepartementet viste at lagrene økte med 525.000 fat forrige uke til 321,3 millioner fat. Dette er en økning på 11 prosent siden 19. September.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).