Irakisk politi på øvelse (Illustrasjon). (Foto: Dusan Vranic, © AP Photo)
Irakisk politi på øvelse (Illustrasjon). (Foto: Dusan Vranic, © AP Photo)

50 arrestert for kupplaner

Rundt 50 embetsmenn er pågrepet i Bagdad, mistenkt for kupplaner mot den sittende regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at irakisk etteretningstjeneste har arrestert inntil 50 byråkrater, mistenkt for å ha planlagt et kupp. Mange av de pågrepne skal være høyt oppe i systemet.

Høytstående general pågrepet

Arrestasjonene blir ifølge New York Times bekreftet av kilder i det irakiske innenriksdepartementet og ved statsministerens kontor. De sier å ha pågrepet ikke mindre enn fire generaler, og en av disse er general Ahmed Abu Raqeef. Raqeef er direktør for departementets innenrikspolitiske saker.

Vil gjenreise forbudt parti

Arrestasjonene kom etter at en antiterroravdeling ved etteretningstjenesten fikk nyss i at noen av de arresterte var i ferd med å planlegge et kupp. Det er imidlertid ingen av kildene som sier noe om akkurat hva disse kuppbeskyldningene innebærer, men flere av de som har blitt arrestert skal ha arbeidet for Saddam Hussseins gamle parti, Baath. Partiet ble forbudt etter at USA okkuperte Irak i 2003.

Kuppryktene florerer

Om en måned er det valg i Irak og rykter om kupplaner og nye politiske allianser florerer. Kritikere av president Maliki mener han bruker arrestasjoner for å styrke sin egen posisjon før valget.