tx nk14 cf tmp 171208 (Foto: TV 2)
tx nk14 cf tmp 171208 (Foto: TV 2)

- Overrasket og lettet

Tom Staavi i Dine Penger tror boliglånsrenten vil gå raskt ned etter det store rentekuttet fra Norges Bank.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg er i mildt sjokk, sier redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, til TV 2 Nyhetskanalen etter at det ble klart at Norges Bank kuttet styringsrenten med hele 1,75 prosent.

- Lavere boligrente

- Norges Bank har endelig innsett alvoret og forsøker å ligge i forkant, sier Staavi.

Staavi tror det kraftige kuttet også kom som en overraskelse på bankene. Det lå inne en forventning om et rentekutt på over en prosent, men etter at kuttet ble over en halv prosent større, vil det bety at de aller fleste banker sender ut brev om nedsatt rente på boliglånene ganske snart.

Les mer og regn ut din nye rentehverdag her

Voss Veksel- og Landmandsbank ASA har allerede vedtatt å redusere renten på innskudd og utlån med inntil 1,75%. Beste boliglånsrente i denne banken blir da 5,05%.

Kritisk til Norges Bank

Staavi er overrasket og lettet over at kuttet ble på hele 1,75 prosent. Likevel er han ikke villig til å trekke den kraftige kritikken han har kommet med mot Norges Bank den siste tiden.

- Når det er en global krise burde en så viktig institusjon som Norges Bank holdt ukentlige møter for å vurdere rentesituasjonen, ikke forholde seg møteplanen som ble satt opp i begynnelsen av året, sier han. I stedet er vi blitt holdt i uvisse siden oktober.

- Dagens beslutning med et så kraftig kutt, viser at de trolig kunne handlet for flere uker siden, mener han.

Se Staavis reaksjon like etter rentekuttet ble kjent.

279567

Fornøyde politikere

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener at rentekuttet vil i betydelig grad lette situasjonen for bedrifter og husholdninger med gjeld. Hun mener det kraftige kuttet vil gi et viktig bidrag til å stimulere aktiviteten og sysselsettingen i norsk økonomi.

Frp-formann Siv Jensen betegner rentekuttet som overraskende stort, men gledelig. Hun krever at bankene umiddelbart senker rentene til vanlige låntakere.

- Det er viktig at sentralbanken handler i en tid da regjeringen åpenbart ikke vet hva den skal gjøre. Et så stort kutt viser alvoret i situasjonen og er i realiteten en kritikk av regjeringens mangel på handling, sier Jensen til NTB.

Se reaksjonene fra Stortinget her:

279580

Les også:
Jensen: - Viser alvoret i situasjonen
Finansministeren er fornøyd

Lav styringsrente til mars

- Siden utgangen av oktober er utsiktene for veksten ute og hjemme betydelig svekket. Samtidig faller prisveksten mer enn ventet. En samlet vurdering tilsier at det er riktig å redusere styringsrenten mye denne gangen, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad på pressekonferansen.

Norges Banks hovedstyre mener at renten bør ligge i intervallet 2-3 prosent fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 25. mars 2009, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye, store forstyrrelser.

Signalene fra Norges Bank er at renten vil få ytterligere ned til våren.