NB!NB! IKKE BRUK DETTE BILDET. Ann Mari Solås (32) ble drept mens barna ringte etter hjelp tirsdag 16. desember.
NB!NB! IKKE BRUK DETTE BILDET. Ann Mari Solås (32) ble drept mens barna ringte etter hjelp tirsdag 16. desember.

Forsvareren: - Han skulle drepe flere

43-åringen planla å drepe en annen nabo. Ann-Mari Solås sto tilfeldigvis på trappen da han gikk forbi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun tilfeldigheter gjorde at ikke flere ble drept i det ellers så rolige boligfeltet i Bjørndalslia på Mørkved i Bodø.

Mannen som har erkjent de faktiske forholdene, våknet med en ordne om å drepe flere.

- Skulle ta sitt eget liv

- Han fikk beskjed av en stemme i sitt hode om å gå ut og drepe flere. Han hadde en annen nabo i tankene som han var på vei bort til for å likvidere, men da han kom ut av huset sitt ser han denne kvinnen som står i nærheten og røyker. Derfor blir det hun som tilfeldigvis blir valgt og ingen andre, sier forsvarer Nils Aga til TV 2.

Aga forteller at 43-åringen også gikk en ny beskjed om å ta sitt eget liv, men at motet sviktet.

- Da han kom til trappa begynner han å gråte og tør ikke gå inn fordi han vet at han må drepe seg selv. Derfor ble han stående utenfor til politiet kom og pågrep ham.

43-åringen ble pågrepet av politiet rundt ti minutter etter at de ble varslet. Han innrømmer at han stakk Solås, men nekter straffskyld. Torsdag avholdes det et fengslingsmøte, men mannen har allerede samtykket til varetektsfengsling.

Det var i går satt ned lys og blomster utenfor drapsofferets bolig. (Foto: TV 2)
Det var i går satt ned lys og blomster utenfor drapsofferets bolig. (Foto: TV 2)

Sluttet å ta medisinene

Den drapssiktede norsk-iraneren har vært innlagt tre ganger på Nordland psykiatriske sykehus, siste gang i 2006. Siden har han stått på sterke antipsykotiske medisiner.

- Disse medikamentene har vært så sterke at jeg tror sakkyndige som snakket med ham i går reagerte på styrkegraden. Når han sluttet å ta disse går han gradvis over i depresjon og psykose, forteller Aga.

Ifølge forsvareren skal 43-åringen de siste to månedene ha blitt gradvis dårligere, etter at han sluttet å ta medikamentene.

Fylkeslegen vil granske saken

Medisinene fikk han gjennom Bodø kommune og hjemmehjelpen, men ingen skal ha hatt ansvaret for å påse at han faktisk tok pillene ifølge Aga.

Fylkeslege Henning Aanes i Nordland vil undersøke om det har vært for dårlig oppfølging av den siktede.

Torill Mentzoni angrer på at hun sto opp tirsdag morgen og fikk oppleve dramatikken rett utenfor sitt eget stuevindu. (Foto: TV 2)
Torill Mentzoni angrer på at hun sto opp tirsdag morgen og fikk oppleve dramatikken rett utenfor sitt eget stuevindu. (Foto: TV 2)

Naboene reagerte

43-åringen kom til Norge som asylsøker i 1990 og ble innvilget norsk statsborgerskap i 1998. Han har ifølge VG skiftet navn to ganger etter at han kom til landet, og har nå et typisk norsk navn.

Naboer forteller om en sky person som kunne oppføre seg underlig.

- Vi har flere ganger bedt om at han måtte få hjelp. Når en mann på 140 kilo med sukkersyke bare spiser fire dadler på tre-fire dager og står på tunge medisiner, var det bare et tidsspørsmål før dette kom til å gå galt, forteller Beate Wergeland og Odd Egil Nordahl til Aftenposten.

Samboerparet har vært nærmeste naboer til den 43 år gamle mannen i elleve år.

Torill Mentzoni opplevde dramatikken på nært hold.

- Jeg så en nabo som kom ut fra huset hvor det skjedde, med en mann etter seg. Denne mannen brølte. Like etterpå kom politiet. Det krydde av ambulanser og politi her, og jeg skjønte først ikke hva som hadde skjedd, fortalte Mentzoni til TV 2 tirsdag formiddag.

Barna ringte nødnummeret

Politiet har så langt vært sparsomme med detaljer fra drapet, men Ann-Mari Solås (32) ble trolig knivstukket da hun sto på trappen utenfor sin egen bolig og tok en morgenrøyk.

Kvinnens egne barn var inne i huset da drapet skjedde. Barna på 14 og åtte var blant dem som ringte etter hjelp.

Les også: - En aktiv mamma