Dronning Rania av Jordan ble tatt imot av statsministeren da hun ankom det internasjonale toppmøtet om utdanning i Oslo.  (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
Dronning Rania av Jordan ble tatt imot av statsministeren da hun ankom det internasjonale toppmøtet om utdanning i Oslo. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Dronning vil satse på jentene

Dronning Rania av Jordan er i Oslo og slår et slag for skolegang blant jenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viktigste verden kan gjøre for fattige land, er å få flere jenter på skole, mener dronning Rania av Jordan. Denne uka besøker hun Oslo.

I april 2000 besøkte dronning Rania skolebarn på Berg gård sammen med dronning Sonja. Tirsdag møtte hun igjen dronning Sonja, kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg i Rådhuset i Oslo.

Må prioritere skole

Budskapet fra dronningen var klart. Finanskrisen må ikke hindre barn i fattige land å gå på skole.

- Det er nettopp når tidene er vanskeligst at forpliktelsene vi har overfor framtida er viktigst. den beste måten å sikre framtida vår på er ved å utdanne barna våre, sa hun på et pressetreff.

Onsdag er dronning Rania med på en konferanse om hvordan verden kan nå FNs tusenårsmål om få flere barn på skole. Firebarnsmoren er spesielt opptatt av jentene.

- Når jenter går på skole, får de selvrespekt og troen på seg selv. De gifter seg og føder senere. De får familier som er smartere og friskere. De bygger samfunn som er sikrere og mer velstående, sier hun.

Samarbeid

For Jens Stoltenberg var det et hyggelig gjensyn med dronningen. For åtte år siden var han statsminister i den første Stoltenberg-regjeringen.

- Hun er en talsmann for opplysning, for kunnskap og mot fordommer. Derfor har vi samarbeidet mye når det gjelder mødrehelse. Hun sitter i Vaksinefondets styre og jobber for vaksiner til alle verdens barn. Da er det ekstra hyggelig å samarbeide også når det gjelder utdanning, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.