risnesen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold, © Pk)
risnesen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold, © Pk)

Anker krigsforbryterdommen

Norskbosnieren som ble dømt for krigsforbrytelser under krigen i Bosnia anker dommen fra Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Han anker alle deler av dommen med unntak av de punktene han ble frikjent for, sier 42-åringens forsvarer Brynjulf Risnes til VG Nett

Beslutningen om å anke kommer samme dag som ankefristen utløper.

Et av de viktigste punktene som den domfelte ønsker å få prøvd på nytt, er tiden som har gått siden hendelsene skjedde.

Funnet skyldig i 11 av 18 punkter

2. desember ble 42-åringen dømt til fem års fengsel, etter at Oslo tingrett fant ham skyldig i 11 tilfeller av frihetsberøvelse og et tilfelle av vold.

42-åringen var tiltalt for overgrep mot 18 navngitte sivile bosniske serbere i 1992. Han ble holdt blant annet ansvarlig for en serie forbrytelser mot menneskeheten, deriblant ulovlig internering av ofrene i militærleiren Dretelj sør for Mostar i Bosnia-Hercegovina.

Mannen ble frikjent for krigsforbrytelser mot menneskeheten, fordi det ville være grunnlovsstridig å bruke denne straffebestemmelsen.

Han ble også frifunnet for grov vold og voldtekt.

Erstatning

Han ble dømt til å betale 400.000 kroner i erstatning til ofrene. En kvinne blir tilkjent 100.000 kroner, en annen person 60.000 kroner mens de seks øvrige tilkjennes 40.000 kroner hver.

Han ble frifunnet for øvrige økonomiske krav, og saksomkostninger.

Internasjonal oppmerksomhet

Det var knyttet stor internasjonal oppmerksomhet til dommen i Oslo tingrett. Det er første gang siden andre verdenskrig at noen prøves for krigsforbrytelser i Norge. Statsadvokaten er godt fornøyd med signaleffekten dette gir.

Les hele dommen her.

Opprinnelig strafferamme i saken var ti års fengsel, og skuffelsen i hjemlandet Bosnia var stor etter at mannen kun ble idømt fem års fengsel.

Les om reaksjonen fra ett av ofrene her: Skuffet over dommen

Den norske statsborgeren (42) kom til Norge i 1993 med sin familie fra Bosnia Hercegovina. Han skal ha deltatt aktivt i den kroatiske militærstyrken HOS i den væpnede konflikten mot serbiske, militære styrker. Mannen fikk innvilget asyl i Norge og ble norsk statsborger i 2001.

Les også:Krigsforbrytere skjuler seg fortsatt i Norge