Julegave (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Julegave (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Bytte julegaven?

Slik går du fram dersom gaven ikke falt helt i smak

Du kjenner deg sikkert igjen. Julemiddagen er fortært. Familien sitter samlet rundt juletreet. En etter en åpnes flotte gaver opp. Det er din tur. Spenningen stiger.

En pakke du ikke rakk sniktitte på før festivitasen startet viser seg å være din. Med klamme hender river du av papiret.

– Oj, tusen takk.

Du lirer av deg noen høflighetsfraser mens du studerer den nyeste genseren i kleskolleksjonen din.

- Den hadde jeg ønsket meg lenge bestemor, sier du og pakker den pent sammen.

Nå er det bare å glede seg til butikkene åpner igjen. Denne skal byttes.

Sedvane – ikke rett
For å være helt sikker på at gaven du kjøper kan byttes, bør du alltid be om byttebevis når du kjøper julegaver, skriver Forbrukerrådet.

Dette er fordi verken forbrukerkjøpsloven eller andre lover gir deg automatisk rett til å bytte en feilfri gave. Som kunde har du ingen lovbestemt «angrefrist» eller bytterett ved kjøp i en vanlig forretning.

Men, selv om dette ikke er bestemt i lov, har bytte i flere bransjer vært praktisert så lenge at det må sies å ha blitt en sedvane, skriver Forbrukerrådet.

Dette gjelder spesielt for gaveartikler som bøker, smykker, sølvtøy, leker, CD-er og heldigvis i dette tilfellet, klær.

Les Solveigs blogg om mislykka julegaver!

Ubrukt og uskadd

For å bytte derimot, er det en klar forutsetning at varen er ubrukt og uskadd, så vær forsiktig med å blidgjøre gavegiveren din på julaften med å prøve den nye gaven.

For å bytte gaven må selgeren uten problemer kunne legge ut varen i hyllene til et nytt salg, og om varen har vært pakket ut av emballasjen, kan det være grunn nok til at du ikke får byttet.

Hvor raskt må jeg bytte?
Generelt bør du prøve å oppsøke forretningen så raskt som mulig over jul hvis du ønsker å bytte en gave, råder Forbrukerrådet. Dette er fordi bytteretten praktiseres ulikt fra butikk til butikk og mellom ulike bransjer.

Mange større kjeder har etablert egne regler med 8, 10 eller 14 dagers bytterett hele året, men de fleste strekker seg imidlertid lengre ved bytte av julegaver fordi kjøpet ofte kan være foretatt lengre tid i forveien.

Les mer om julegavebytte på Forbrukerportalen.no.