(Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
(Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Treholt-saken blir ikke gjenopptatt

Arne Treholt får ikke sjansen til å prøve spiondommen på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er konklusjonen til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Kommisjonen var splittet avgjørelsen og saken ble avgjort etter dissens mot en stemme. Kommisjonsmedlem Svein Magnussen stemte for å gjenåpne saken til Treholt.

«Den samlede kommisjon har kommet til at det er flere svake ledd i beviskjeden. Mindretallet mener at disse omstendighetene må tillegges avgjørende vekt til fordel for gjenåpning,» skriver kommisjonen i sin avgjørelse.

De fem medlemmene i kommisjonen vil ikke kommentere avgjørelsen ytterligere, og viser til den skriftlige avgjørelsen.

Arne Treholt kommenterer avgjørelsen i kveldens Tabloid klokka 18.55.

Benekter spionasje

Treholt og hans forsvarer hadde håpet på en ny sjanse til å forklare sin uskyld.

- Treholt mener han ikke har vært spion. Han mener han aldri har overlevert dokumenter eller opplysninger som burde holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet, og at domfellelsen således er feil, sier hans forsvarer Harald Stabell.

Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak i 1985. Treholt innrømmet grov uforstand i tjenesten som toppdiplomat for Norge, men har aldri innrømmet skyld i spionasje etter straffelovens paragraf 90 - den såkalte spionparagrafen.

- Jeg er urettmessig stemplet som landsforræder, sa han i et intervju med Dagsavisen i forrige uke.

To versjoner

Deler av dommen ble hemmeligstemplet. Men uavhengige skrifteksperter i Sverige og TV 2 påviste tidligere i år at det eksisterer flere ulike versjoner av dommen.

I januar sa statsadvokat Stein Vale til TV 2 at det ikke bør finnes flere versjoner av en dom, og at det er regler i straffeprosessen for dette. Men Vale ombestemte seg, og da påtalemyndigheten skulle gi sin innstilling til begjæringen om gjenopptakelse av dommen i mars, var den negativ.

- Påtalemyndighetens konklusjon er også i denne gjenopptakelsesrunden at vilkårene for gjenopptakelse ikke er til stede, fastslo statsadvokat Stein Vale overfor TV 2.