Forfatteren Anne Cath Vestly (Foto: Scanpix)
Forfatteren Anne Cath Vestly (Foto: Scanpix)

Anne-Cath Vestly er død

Hele Norges mormor, barnebokforfatteren Anne-Cath Vestly døde natt til mandag. Hun ble 88 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barnebokforfatteren Anne-Cath Vestly døde natt til mandag. Hun ble 88 år gammel.

Norges største barnebokforfatter

Anne-Cath er aller mest kjent for å skrive barnebøker om blant andre Ole Aleksander Filibom-bom-bom, Mormor og de åtte ungene, Knerten og Lillebror, Aurora og Guro. Til sammen har hun skrevet godt over 50 bøker, elsket like mye av store som små.

I Norge er hun sett på som den aller største forfatteren blant barneklassikerne, sammen med svenskenes Astrid Lindgren.

Du kan skrive din siste hilsen til Anne-Cath. Vestly her

(artikkelen fortsetter under)

279272

Var også skuespiller

Hun er også kjent fra Barnetimen for de minste, særlig fra 1950-tallet. Da hun flyttet til Oslo som ung satset hun på en skuespillerkarriere, og hun spilte i Barne-tv serien ”Kanutten og Romeo Clive” mot Alf Prøysen.

I en rekke filmer har hun også gitt liv til Mormor i skikkelsen fra sine egne bøker om ”Mormor og de åtte ungene.”

Vakte skandale flere ganger

Hun var den første som brakte storbyen inn i barnebøkene, og vakte skandale mer enn èn gang. Særlig på 1950-tallet da hun fortalte barna gjennom radioen at barna kom fra mammaens mage, og ikke fra ”storken.” Det førte til drapstrusler og protester, fordi små barn ikke skulle få vite noe så ”skittent.”

Neste serie var om ”Mormor og de åtte ungene,” der drabantbyen også innføres i barnelitteraturen.

Var forut for sin tid

Så kom fortellingen om ”Lillebror og Knerten.” På 1960-tallet var hun igjen i kritikernes søkelys, fordi faren til Aurora ble hjemmeværende far. Dette førte til massiv kritikk fra menn, men aller mest fra kvinner som syntes synd på den stakkars mannen som trillet barnevogn.

Utfordet fordommene

Vestly er kjent for sin ”snille” stemme, og varme fortellerstil. Likevel har hun evnet å ta opp emner som har brakt nåtiden og dagliglivet i byen inn i barneboklitteraturen. Samtidig står hun for å snu opp ned på vante forstillinger, og er ikke redd for å utfordre barnas, og ikke minst voksnes, fordommer.

Skrev bok 83 år gammel

Anne-Caths bøker er oversatt til en rekke språk, og hennes verk kan sammenfattes som en stor kjærlighet til barna og barnedommen. Ikke før i en alder av 83 år kom Anne-Cath med sin første voksenbok. Hun var klar med satiriske tekster om samfunnet. Filmen om Knerten har kinopremiere høsten 2009.

Bodde samme sted som Prøysen

Anne-Catharina Vestly ble født 15. februar 1920 på Rena i Åmot.

Anne Catharina Vestly vokste opp flere steder gjennom barndommen, og bodde blant annet tre år på samme sted som Alf Prøysen (uten at det var noe kontakt). Familien flyttet til slutt til Oslo.

Hennes foreldre var Mentz Schulerud (1877 – 1931) og Aagot Schulerud (1875 – 1957). Hun var gift med Johan Vestly (1923 - 1993), og de fikk to sønner, Jo og Håkon. Hun var søster av Mentz Schulerud (jr.).

Fikk Alzheimer

I november 2008 gikk Anne-Cath. Vestlys sønn, Jo Vestly, ut i media og fortalte at hun led av demens (Alzheimers sykdom), og at hun derfor hadde flyttet inn på et sykehjem i Mjøndalen.

kilde: wikipedia

Forfatteren Anne Cath Vestly (Foto: Scanpix)
Forfatteren Anne Cath Vestly (Foto: Scanpix)
Anne Cath Vestly hadde et tett forhold til Alf Prøysen. Her opptrer de som «Kanutten» og «Romeo Clive» på et snekkerverksted i 1969.   (Foto: Laurvik, Henrik/SCANPIX)
Anne Cath Vestly hadde et tett forhold til Alf Prøysen. Her opptrer de som «Kanutten» og «Romeo Clive» på et snekkerverksted i 1969.  (Foto: Laurvik, Henrik/SCANPIX)
Som programleder for «Barnetimen for de minste» på NRK radio ble Anne Caths stemme kjær og velkjent for mange.   (Foto: NRK/Scanpix)
Som programleder for «Barnetimen for de minste» på NRK radio ble Anne Caths stemme kjær og velkjent for mange.  (Foto: NRK/Scanpix)
Anne Cath ble tildelt Oslo bys kulturpris i 1979 for sine barnebøker. Her sammen med de andre prisvinnerne det året.   (Foto: SCANPIX/)
Anne Cath ble tildelt Oslo bys kulturpris i 1979 for sine barnebøker. Her sammen med de andre prisvinnerne det året.  (Foto: SCANPIX/)
Den kjære barnebokforfatteren er kjent for bøkene om Mormor og de åtte ungene. Her sammen med hunden som inspirerte Ovnsrøret.   (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
Den kjære barnebokforfatteren er kjent for bøkene om Mormor og de åtte ungene. Her sammen med hunden som inspirerte Ovnsrøret.  (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
Filmene om «Mormor og de åtte ungene» ble relansert i 1999. Her er Anne Cath sammen med Inger Johanne Byhring, som spilte Maren i filmene.  (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
Filmene om «Mormor og de åtte ungene» ble relansert i 1999. Her er Anne Cath sammen med Inger Johanne Byhring, som spilte Maren i filmene. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
Anne Cath Vestly var hele Norges mormor. Her er hun kledd ut da hennes gode vennine Aud Schønemann ble utnevnt til Ridder av 1. klasse. Noe Anne Cath selv ble i 1992.   (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Anne Cath Vestly var hele Norges mormor. Her er hun kledd ut da hennes gode vennine Aud Schønemann ble utnevnt til Ridder av 1. klasse. Noe Anne Cath selv ble i 1992.  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)