Lasermåler (Foto: Per Chr. Dyrø / TV 2)
Lasermåler (Foto: Per Chr. Dyrø / TV 2)

Nekter video av fartsmålinger

Utrykningspolitiet får kritikk fordi de ikke vil montere video på de nye lasermålerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De gamle lasermålere som kontrollerer farten din ute på veiene skal kasseres og erstattes med nye lasermålere. Men disse har ikke videokamera og det skaper reaksjoner.

- Jeg anser det som en veldig stor feil å kjøpe inn nytt utstyr uten mulighet til videoopptak, sier advokat Jon Swensen.

Slapp unna etter slurv

TV 2 har fortalt om fire ferske tingrettsdommer der politiets lasermålinger ble vraket på grunn av brudd på instruksen. Gaute Øren ble målt til 147 km/t i ei 100-sone, men slurv med siktekontroll og sikkerhetsavstand gjorde målingen på Øren ble underkjent i tingretten.

- Jeg hadde jo likt best at politiet gjorde jobben sin skikkelig slik at den målingen som er gjort, var holdbar i retten, innrømte Øren selv.

Advokat Swensen er ikke nådig over politiets arbeid i saken.

- Forkastelig, vil jeg si med ett ord. Dette er forhold som er går an å rette opp i, og det er helt menigsløst at de ikke gjør det.

Umulig med video

Laseradvokaten mener video vil bidra til å øke rettssikkerheten.

- Da ville en gjøre de registreringene som er aktuelle og gi en mulighet for å etterkontrollere resultatet på en glimrende måte. Det andre er at man hadde en konsekvent holdning til at brudd på regelverket ikke ble akseptert, sier Swensen.

Men sjefen for Utrykningspolitiet opplyser at det er helt uaktuelt å ta i bruk videoutstyr.

- Det er praktisk ugjennomførbart. Det har vi forsøkt ut i forbindelse med nytt utstyr, og det er dessverre ikke noen løsning og vil ikke forbedre kvaliteten på målingen, sier Odde Reidar Humlegård i UP.