kolera_680 (Foto: Nyhetsbyrået AP)
kolera_680 (Foto: Nyhetsbyrået AP)

Epidemien ute av kontroll

Sykepleiere og leger har flyktet fra Zimbabwe - samtidig herjer koleraepidemien som aldri før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vest i Zimbabwe ligger det som en gang var et av landets mest veldrevne klinikker. På et skilt utenfor står det «vi har åpent», men innenfor dørene er det tomt og ribbet for utstyr og medisiner.

- I 25 år har jeg vært sykepleier, og det har aldri tidligere vært så ille som dette. Sykepleiere, leger og andre hjelpearbeidere har forlatt landet. Nå er det studenter som lærer opp andre studenter, sier en av sykepleierne ved klinikken.

Langt fra kontroll

De som nå gir koleraofrene ved sykehuset pleie, er en liten gruppe utenlandske hjelpearbeidere som egentlig ikke har lov til å være der.

Tidligere denne uken uttalte president Robert Mugabe at myndighetene har koleraepidemien under kontroll. De første TV-bildene inne fra et Zimbabwes vanskjøttede sykehus viser med tydelighet at myndighetene langt ifra har epidemien under kontroll.

Se video i toppen av artikkelen

Skylder på Storbritannia

Torsdag hevdet landets president og diktator, Robert Mugabe, at det ikke var noen koleraepidemi i Zimbabwe. Lørdag slo han retrett og beskyldte USA og Storbritannia for med vilje å ha satt ut sykdommen for å styrte ham.

- Herrene Brown, Sarkozy og Bush vil gjennomføre en militæroperasjon på grunn av kolera. La oss fortelle dem at kolera ikke eksisterer lengre, uttalte Mugabe.

Så langt har koleraen krevd nesten 800 menneskeliv. Verdens helseorganisasjon frykter epidemien er ute av kontroll og at så mange 60.000 kan bli rammet, dersom ikke Mugabe tar utbruddet på alvor.

Tidenes verste

Zimbabwe er rammet av den verste koleraepidemien i landets historie, og for dem som er smittet er det liten hjelp å få.

I flere byer har vannforsyningene brutt sammen, og innbyggerne må derfor hente drikkevann fra skitne brønner og bekker.

Mens sivilbefolkningen lider, er den politiske situasjonen i landet fremdeles fastlåst. Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai krangler fremdeles om en maktfordelingsavtale etter årets presidentvalg. Ifølge forsker ved Christian Michelsens Institutt i Cape Town, Elling Tjønneland, gjør Mugabe alt han kan for å motarbeide avtalen om maktfordeling.

Hyperinflasjon

Zimbabwe sliter med inflasjon. Innbyggerne er bekymret og står i lange køer for sikre seg kontanter. Noen overnatter til og med utenfor bankene.

I et forsøk på å roe ned forholdene ble 100-millioner-seddelen lansert i forrige uke, uten resultat. Nå håper finansministeren den nye 500-millioner-seddelen skal hjelpe.

Og på toppen av dette er arbeidsledigheten i landet på rundt 80 prosent.

Verdens helseorganisasjon frykter at så mange som 60.000 kan bli smittet.  (Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS)
Verdens helseorganisasjon frykter at så mange som 60.000 kan bli smittet. (Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS)
kolera_680 (Foto: Nyhetsbyrået AP)
kolera_680 (Foto: Nyhetsbyrået AP)
Flere har flyktet over grensen til Sør Afrika, hvor store flyktningeleirer er satt opp. Man frykter at forholdene i leirene bare vil øke smittefaren.  (Foto: Justine Gerardy/AFP)
Flere har flyktet over grensen til Sør Afrika, hvor store flyktningeleirer er satt opp. Man frykter at forholdene i leirene bare vil øke smittefaren. (Foto: Justine Gerardy/AFP)
I flere byer har vannforsyningene brutt sammen, og innbyggerne må ty til skitne brønner og elver.  (Foto: SCANPIX/AP)
I flere byer har vannforsyningene brutt sammen, og innbyggerne må ty til skitne brønner og elver. (Foto: SCANPIX/AP)
Så langt er rundt 800 mennesker smittet. Noen av dem får hjelp ved provisoriske teltsykehus.  (Foto: DESMOND KWANDE/AFP)
Så langt er rundt 800 mennesker smittet. Noen av dem får hjelp ved provisoriske teltsykehus. (Foto: DESMOND KWANDE/AFP)
Det er liten hjelp å få for koleraofrene. Sykehusene mangler både medisiner og ansatte.  (Foto: Justine Gerardy/AFP)
Det er liten hjelp å få for koleraofrene. Sykehusene mangler både medisiner og ansatte. (Foto: Justine Gerardy/AFP)
kolera2_680 (Foto: Nyhetsbyrået AP)
kolera2_680 (Foto: Nyhetsbyrået AP)
Diktatoren selv hevder koleraen er plantet av britene og at det skal brukes som en unnskyldning for å innvadere landet.  (Foto: AARON UFUMELI/EPA)
Diktatoren selv hevder koleraen er plantet av britene og at det skal brukes som en unnskyldning for å innvadere landet. (Foto: AARON UFUMELI/EPA)
Så langt har koleraen krevd rundt 800 menneskeliv. Om ikke Mugabe tar grep, vil dette tallet bare øke.  (Foto: SCANPIX/REUTERS)
Så langt har koleraen krevd rundt 800 menneskeliv. Om ikke Mugabe tar grep, vil dette tallet bare øke. (Foto: SCANPIX/REUTERS)
kolera3_680 (Foto: Nyhetsbyrået AP)
kolera3_680 (Foto: Nyhetsbyrået AP)