Top Gun   Mission Norge
Top Gun Mission Norge

Top Gun i Norge

TV 2 har fulgt jagerpiloter gjennom den mest krevende utdannelsen en F 16-flyger kan gjennomgå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å bli Fighter Weapon Instructor Trainer (FWIT) er kun for de få utvalgte. I Europa foregår de tre første månedene av utdannelsen i den nederlandske byen Leeuwarden, og de tre siste på Ørlandet.

Av de 15 utvalgte på årets kurs, er tre fra Norge. Også tre av instruktørene er norske. På samme måte som i spillefilmen «Top Gun», kjemper alle elevene på FWIT-skolen for å ikke bli sendt hjem. Kampen om bestemannspremien er ekstremt hard.

Pilotene vi treffer er de samme som om noen år skal teste ut Norges nye kampfly. Vi får et unikt innblikk i hvordan Luftforsvarets spydspiss blir utdannet og trent, og et sjeldent innsyn i hvordan Norges kampfly skal brukes.

Gjennom målrettet og erfaringsbasert utdanning, trenes pilotene til å beherske det ypperste av hva F-16-flyet er konstruert for å klare. Jagerflyene har en fart på over 1000 km/t, og i denne hastigheten skal pilotene holde orden på en stor informasjonsstrøm fra flere radar- og kommunikasjonssystemer. De må beherske våpensystemene som består av flere tonn med det mest avanserte av bomber og missiler, og i tillegg være ledere for opptil 24 andre fly.

Analytiske og taktiske egenskaper står sentralt, og å kjenne sin fiende er viktig. I løpet av de seks månedene på FWIT-skolen, flyr elevene 50 oppdrag. Alle må løses med presisjon og stor nøyaktighet, og hvert eneste ett må bestås.

Hver elev har med seg et fly med mannskap til den seks måneders lange utdannelsen. For å få utdannet de 15 pilotene, er hele 250 personer i arbeid under hele perioden. De topp motiverte elevene er under et konstant press, og hvert år er det noen som må forlate utdanningen, så også på dette kullet.

De fleste av instruktørene på kurset har deltatt i internasjonale operasjoner. De konstruerer på bakgrunn av dette scenarioer som øker i vanskelighetsgrad utover i utdanningen. I den siste fasen av kurset simuleres full krig.

Det er de fem EPAF-landene (European Participating Air Forces) som samarbeider om den europeiske jagerpilot-utdanningen. Siden landene opererer samme i konfliktområder, står det å utarbeide en felles standard mellom landene sentralt. En belgisk pilot skal kunne fly et dansk fly med norsk mannskap og vice versa.

På FWIT-skolen drilles pilotene i taktikker, kommunikasjon og rutiner, og alle nasjonene får relevant trening for nåværende og kommende oppdrag.

I «Top Gun» blir vi kjent med elever og instruktører fra alle de fem EPAF-nasjonene. Vi blir med på planleggingen og gjennomføringen av oppdrag og scenarioer, og får et innblikk i en verden som er totalt ukent for de aller fleste.

Se «Top Gun - Oppdrag Norge» på TV 2 søndag kl. 20.00.

Se også:

«Robinsonekspedisjonen 2008» på TV3 søndag kl. 20.00.

«Newton» på NRK1 søndag kl. 18.30.

«Da Vinci-koden» på TV3 søndag kl. 21.20.

«The Bad News Bears» på TV 2 Zebra søndag kl. 20.00.