Seks døde i Oslo-brann

Seks personer omkom,12 ble skadd og et tredvetalls mennesker er evakuert etter brannen i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da brannvesenet kom fram til storbrannen i Urtegata 31 i Oslo, satt det mennesker i vinduskarmene og ventet på å bli evakuert. Seks mennesker er omkommet og tolv personer skadd.

REDDES UT: Beboerne ventet i
  vinduskarmene da brannvesenet kom. Her blir en mann reddet ut.
REDDES UT: Beboerne ventet i vinduskarmene da brannvesenet kom. Her blir en mann reddet ut.

Brannvesenet og politi jobbet natt til lørdag på spreng for å få evakuert beboerne i den fem etasjers store bygården på Grønland i Oslo hvor det hadde brutt ut brann.

Seks personer er bekreftet omkommet, 22 personer er fraktet til legevakta, og en kvinne i 30-årene sendt til Ullevål universitetssykehus med alvorlige røykskader. 33 personer ble evakuert uskadd. 15 av disse ble hentet ned med.

- Mitt livs verste dag

- Jeg er i sjokk, dette er mitt livs verste dag

Vlado Wojzcynsko fra Litauen ferierer i Norge og var på vei til nachspiel i natt da han plutselig så enorme mengder med røyk. Først trodde han det var tåke, men skjønte etter hvert at det var langt alvorligere enn som så.

- Det var så mye røyk at jeg nesten ikke klarte å se bygningen. Jeg trodde brannvesenet hadde alt under kontroll, og fikk helt sjokk da jeg hørte at det var seks omkomne, sier han til Nettavisen.

Wojzcynsko har observert brannmennene i flere timer og er helt forfrosset. Inntrykkene har vært sterke og han klarer ikke å dra tilbake til hotellet.

- Jeg kommer til å huske denne dagen for resten av mitt liv, det er så forferdelig, sier han.

Kraftig røyk
– Da brannvesenet kom på stedet røk det kraftig fra bygget, og det satt mennesker i vinduskarmene og ventet på å bli evakuert. Vi fikk dem raskt ned med stige, sier innsatsleder Grethe Løland i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om brannen klokken 3.42 lørdag, men ifølge vitner hadde det vært sterk røykutvikling fra bygget en god stund allerede før den tid. I 6-tiden lørdag hadde brannvesenet fått kontroll over brannen og gjennomsøkt bygget.

Ullevål universitetssykehus opplyser i en pressemelding at den skadde kvinnen får intensivbehandling og at tilstanden er alvorlig, men stabil.

Fått ut alle
– Vi har vært innom alle leiligheter og alle rom. Det skal ikke være flere igjen i bygget nå, sier Løland.

Bygården er ifølge politiet uoversiktlig. De hadde vanskeligheter med å få korrekt informasjon om antall leiligheter. Gården består av mange små hybelleiligheter.

– Bygget er konstruert i en merkelig vinkel. Folk som bor her oppga at det var 16 leiligheter i hver etasje, men det viste seg å ikke stemme, forteller Løland.

Brannvesenet driver lørdag morgen etterslukking på stedet. Fremdeles er det umulig å ta seg fram i bygget uten sikring.

Artikkel fortsetter under bildet

KONTROLL: Det tok mange timer
  før brannvesenet fikk kontroll. Bygningen til høyre i bildet er den som
  brant. Da brannvesenet ankom hadde folk ventet på å bli reddet ut av
  vinduene.
KONTROLL: Det tok mange timer før brannvesenet fikk kontroll. Bygningen til høyre i bildet er den som brant. Da brannvesenet ankom hadde folk ventet på å bli reddet ut av vinduene.

Begynte i oppgangen
Brannen skal ha oppstått i en trappeoppgang i andre etasje, og den skal ha spredd seg raskt.

– Flammene har sannsynligvis fått ekstra næring hver gang en dør har blitt åpnet. De som bodde i tredje etasje og oppover ble hentet ut med stige, sier Løland.

Politiet hadde i morgentimene lørdag ikke oversikt over hvor mange som skal være registrert bosatt i bygården. Det er registrert 49 beboere på adressen i Gule sider.

Lørdag formiddag opplyser politiet i en pressemelding at årsaken til brannen er ukjent, men at etterforskning vil starte umiddelbart. Tekniske undersøkelser er satt igang, og politiet jobber på spreng med å få klarthet i de faktiske forhold rundt brannen-

Andre på få uker
Brannen i Urtegata i Oslo er den andre store dødsbrannen på få uker i Norge.

10. november omkom sju polske statsborgere da et bolighus brant opp i Drammen.

Den verste dødsbrannen i nyere tid var i Kristiansand i 1986, da 14 mennesker omkom i en brann i Hotel Caledonien. (©NTB)

Urtegata ligger på Grønland i Oslo sentrum. Zoom inn på bildet for å få nøyaktig stedsangivelse for Urtegata 31.