Full krasj på børsen

Oslo Børs er grepet av panikk etter massive fall i USA og Asia. Åpningen er forferdelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går mot en urolig børsdag i Europa i dag.

NA24 - din næringslivsavis

Etter børsras i USA og Asia i natt faller er det bare å stålsette seg også for europeiske investorer.

Da handelen stengte i Oslo torsdag hadde hovedindeksen klatret 16,3 prosent så langt denne uken, og til det høyeste nivået så langt i desember. Fredag går det den veien høna sparker.

I Oslo faller hovedindeksen 5,12 prosent til 209,88 poeng.

Bilberging mislykket
Dramatikken er på ny overhengende etter at det i natt ble klart at det amerikanske Senatet har satt et foreløpig punktum for en redningspakke til bilindustrien. Dette skjer gjennom at republikanerne vil hindre forslaget om redningspakke for bilindustrien fra å komme til avstemning.

Flere av de mest konservative republikanerne mener er det ikke er opp til myndighetene å redde bedrifter som har drevet med feilslåtte investeringer i lang tid.

Totalt var forslaget å stille 14 milliarder dollar i lån til General Motors og Chrysler, samt løfter om lån til Ford hvis de trengte det.

Men blant enkelte senatorer var det altså svært lite vilje til å kaste gode penger etter dårlige penger. Enkelte av republikanerne mener at en krisepakke kun vil forlenge dødsleiet, og at det er behov for massive omstillinger for at bilprodusentene i det hele tatt skal ha en sjanse for å overleve. General Motors og Ford falt torsdag begge 10 prosent.

- Kan finnes løsninger
- Sannsynligheten for konkurs etter kapittel 11 innen årsskiftet for GM og Chrisler er nå høy, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Mork skriver videre at det kan ennå finnes andre utveier.

- For eksempel nevner noen muligheten av at Bush-administrasjonen kan bruke av de 350 milliarder dollar som Kongressen har gitt fullmakt til. Problemet er at fullmakten gjaldt finansnæringa, og administrasjonen har til nå motsatt seg å bruke av denne bevilgningen.

Kongsberg Automotive raser
I Asia falt bilaksjene så det sang i morgentimene.

På Oslo Børs må også børsvinneren denne uken, Kongsberg Automotive, se at aksjekursen igjen raser. Til tross for at selskapet denne uken kunne legge frem at de hadde finansiering i boks, må de nå se at usikkerheten rundt de amerikanske bilkolossene rammer aksjen.

Hittil i dag er aksjen ned 37,68 prosent til 2,09 kroner.

Oljeprisen faller
På hovedindeksen er det et bredt fall i morgentimene. Yara og StatoilHydro faller henholdsvis 3,88 prosent og 4,20 prosent.

Goldman Sachs kutter kursmålet på Statoil fra 190 til 160 kroner skriver Dow Jones Newswires. Meglerhuset har fortsatt en kjøpsanbefaling på aksjen ettersom det mener Statoil profiterer på den attraktive kombinasjonen av gode vekstmuligheter og en rimelig verdsettelse. Men på grunn av fallende råvarepriser har risikoen økt.

Etter oljeprisene i går ettermiddag tok virkelig sats, faller utviklingen i dag noe tilbake igjen. Januar-kontrakten på nordsjøolje handles for 45,09 dollar fatet, noe som er ned 2,29 dollar fra sluttkurs på råvarebørsen i London i går.

Baktungt i Europa
På de europeiske børsene er det også knallrød utvikling som gjelder.

Det til tross for at en krisepakke på 200 milliarder euro tilsvarende 1,5 prosent av det samlede BNP i EU, snart er vedtatt. Alle landene er enige om innholdet i pakken, men detaljene vil først være klare fredag. Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker bekrefter størrelsen på pakken, som er identisk med det EU-kommisjonen har foreslått.

I Tyskland faller Dax-indeksen 3,95 prosent, mens CAC 40 i Paris er ned 4,98 prosent. I London faller FTSE 100 nærmere 4 prosent.

General Motors og Ford-aksjen som er notert på børsen i Frankfurt, faller henholdsvis 46 og 27 prosent i morgentimene.

Følg børsen her