Politistyrker kjemper mot demonstranter utenfor et politihovedkvarter i like ved Aten. (Foto: GEORGE CHRISTAKIS/EPA)
Politistyrker kjemper mot demonstranter utenfor et politihovedkvarter i like ved Aten. (Foto: GEORGE CHRISTAKIS/EPA)

Demonstranter angrep politistasjoner

Demonstranter angrep flere politistasjoner i Aten. Varsler nye gatekamper fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter angrep 20 forskjellige politistasjoner med steiner og flasker i sentrum av Aten torsdag.

Politiet svarte med tåregass, melder nyhetsbyrået AP.

Torsdag spredte også demonstrasjonene seg til andre europeiske land. I København samlet et par hundre demonstranter seg i sympati med de greske protestene. De gjorde hærverk og over seksti personer ble arresterte.

Siktet for drap

Den siste uken har det vært voldsomme demonstrasjoner og opptøyer i Hellas etter at en 15 år gammel gutt døde etter at politiet avfyrte skudd.

De to polititjenestemennene som var involvert i skyteepisoden ble i går varetektsfengslet. Ifølge obduksjonsrapporter ble gutten drept av en kule som rikosjetterte.

KASTER STEIN: Demonstranter kaster stein mot politiet i Aten
  onsdag. Urolighetene startet lørdag da en tenåring ble skutt og drept
  av politiet. (Foto: YIORGOS KARAHALIS/REUTERS)
KASTER STEIN: Demonstranter kaster stein mot politiet i Aten onsdag. Urolighetene startet lørdag da en tenåring ble skutt og drept av politiet. (Foto: YIORGOS KARAHALIS/REUTERS)
Den endelige obduksjonsrapporten og den ballistiske rapporten viser at kulen som drepte 15-åringen var deformert på ene siden.

Ifølge politimennenes advokat tyder det på at den var ett av to varselskudd som ble avfyrt.

Det dødelige skuddet traff tenåringen i brystet. Den ene av polititjenestemennene er siktet for drap, mens den andre er siktet for medvirkning.

70 skadd siden lørdag

De mest voldsomme sammenstøtene i løpet av torsdag skjedde i bydelen Korydallos i Aten. Her måtte politiet trekke seg tilbake da de foretok arrestasjoner på grunn av at demonstrantene jaget de vekk. Ifølge CNN var det roligere i Aten enn det har vært de foregående dagene.

En bil står i brann utenfor den tekniske høyskolen
  i Aten. (Foto: EPA/SCANPIX/)
En bil står i brann utenfor den tekniske høyskolen i Aten. (Foto: EPA/SCANPIX/)
Minst 70 personer har blitt skadd i opptøyene og rundt 100 er så langt arrestert siden opptøyene brøt ut lørdag. Bare timer etter at 15 år gamle Alexandros Grigoropoulos døde av politiskuddene.

Planlegger nye aksjoner

I går onsdag ble tenåringsgutten gravlagt, noe som førte til nye opptøyer og gatekamper i den greske hovedstaden.

Til tross for at opptøyene har roet seg noe, advarer studentene at de planlegger nye aksjoner fredag. Studentene har nektet å returnere til skolene og flere studentforeninger møttes i løpet av dagen for å diskutere hva de skal gjøre videre, melder CNN.

Gatene i hovedstaden ser ut som en slagmark med utbrente bilvrak og massive ødeleggelser etter over fem dager med opptøyer og gatekamper. Så langt har opptøyene ført til ødeleggelser for over ti milliarder kroner