Oljefest på børsen

Da oljeprisen skjøt i været fulgte Oslo Børs etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oljeprisen dro mye av lasset for Oslo Børs torsdag. Det medførte at børsen steg for fjerde dag på rad.

NA24 – din næringslivsavis

Et prishopp på 9,5 prosent for oljen bidro det sterkt til at hovedindeksen ble løftet 1,94 prosent til 221,14 poeng. Med torsdagens oppgang har hovedindeksen klatret 16,3 prosent så langt denne uken og ligger på det høyeste nivået så langt i desember.

Ser lavere oljeetterspørsel
Det internasjonale energibyrået nedjusterte sine forventninger til oljeetterspørselen for inneværende år. Nå venter de at etterspørselen vil falle med 200.000 fat per dag i 2008, og det er en nedrevidering på 350.000 fat per dag i forhold til tidligere anslag. Til neste år venter de at etterspørselsveksten vil ligge på 400.000 fat til 86,3 millioner fat per dag, også det er en nedjustering av tidligere syn.

Selv om energibyrået forventer et fall i etterspørselen, fikk ikke anslagene like mye oppmerksomhet som de normalt ville fått. Saudi-Arabia havnet derimot i søkelyset i forkant av neste ukes OPEC-møte. Markedet forventer et betydelig kutt fra organisasjonen over oljeeksporterende nasjoner, men estimatene til analytikerne spriker. Enkelte mener at det bør komme et kutt på hele 2,5 millioner fat per dag, mens andre tror mer på et kutt tilsvarende 2 millioner fat.

Like fullt har historien vist at disiplinen til OPEC-medlemmene er ikke alltid følger intensjonene med kuttvedtakene. Oljeministeren i Saudi-Arabia er til stede under klimasamtalene i Polen. Der kom han med en uttalelse som ble vektlagt mye oppmerksomhet. I november hentet Saudi-Arabia opp 8,49 millioner fat per dag og ligger dermed når kvoten de har bestemt i OPEC. Mer overraskende er det at de produserer allerede mindre enn det internasjonale energibyråets beregninger.

Solid prishopp
Når den mektigste OPEC-nasjonen viser så stor villighet til å redusere produksjonen så økte det spekulasjoner om et saftig kutt fra OPEC.

Selv om det fortsatt hersket tvil om krisepakken til bilindustrien vil bli godkjent av senatet ga det også et bidrag til å løfte prisen. Dollarsvekkelsen spiller også inn på råvareprisene. Målt mot den norske valutaen falt dollaren med rundt 1,7 prosent til 6,91 kroner. Det er det laveste nivået siden midten av november.

Kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i januar neste år steg 9,5 prosent til 46,44 dollar per fat.

StatoilHydro i førersetet
Det store prishoppet i oljeprisen sendte StatoilHydro opp 7,47 prosent til 116,80 kroner, og ikke uventet toppet aksjen listen over de mest omsatte med et volum på 1,7 milliarder kroner.

De øvrige tungvekterne viste en langt mer blandet utvikling. Yara ned forsiktige 0,39 prosent til 129 kroner etter tre dager med opptur. Solenergiselskapet REC falt 4,04 prosent til 57 kroner, mens Telenor ble senket 3,68 prosent til 39,25 kroner. Norsk Hydro og Seadrill steg 0,58 prosent til 26,10 kroner og 1,03 prosent til 58,60 kroner.

Topp og bunn
Kongsberg Automotive som har vært den store vinneren så langt denne uken falt markant. Meglerhuset Pareto er ikke fornøyd til tross for at selskapet ser ut til å ha kommet til enighet med bankene. De ser ingen grunn til å forandre sitt negative syn på selskapet og anbefaler kundene å selge aksjen. Kursmålet er satt til 1 krone og de mener at behovet for en emisjon fortsatt er åpenbar. Aksjekursen falt 23,75 prosent til 2,89 kroner, etter at den har steget 140 prosent de foregående dagene.

Et resultatvarsel fra den finske konkurrenten UPM-Kymmene sendte Norske Skog ned 13,75 prosent til 13,80 kroner. Den finske papirprodusenten melder om sviktende leveranser og har dermed meldt at fjerde kvartal blir dårligere enn hva markedet tror.

Dagens vinner ble gullselskapet Crew Gold med en oppgang på 20,45 prosent til 0,53 kroner. Funcom og det olje- og gasselskapet Transeuro Energy steg begge 20 prosent til henholdsvis 3 kroner og 0,78 kroner. Oljeselskapet Noreco steg 15,54 prosent til 14,50 kroner.