mugabe_680 (Foto: SCANPIX, © DK/AJ/alj)
mugabe_680 (Foto: SCANPIX, © DK/AJ/alj)

Avviser koleraepidemi i Zimbabwe

FN advarer om at koleraepidemien i Zimbabwe blir stadig verre - president Mugabe hevder det motsatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en tale i hovedstaden Harare, hevdet president Robert Mugabe at det ikke er en koleraepidemi i Zimbabwe. I tillegg sa han at vestlige land har plantet ryktene som en unnskyldning for å invadere landet og kaste ham ned fra presidentstolen.

- Siden det ikke er noe kolera, er det ingen grunn til å gå til krig, sier Mugabe ifølge BBC.

Både Storbritannia, Frankrike og USA har tidligere denne uken bedt Mugabe om å ta hatten sin og gå av.

- Herrene Brown, Sarkozy og Bush vil gjennomføre en militæroperasjon på grunn av kolera. La oss fortelle dem at kolera ikke eksisterer lengre, sa Mugabe.

kolera_680 (Foto: Justine Gerardy/SCANPIX, © AJ/alj)
kolera_680 (Foto: Justine Gerardy/SCANPIX, © AJ/alj)
Kort etter Mugabes tale ble det kjent fra FN at dødstallene etter koleraepidemien hadde økt til 783 og at rundt 16.500 mennesker trolig hadde blitt smittet. Verdens helseorganisasjon har advart om at opp mot 60.000 mennesker kan bli smittet om ikke epidemien stoppes.

Tidenes verste

Zimbabwe er rammet av den verste koleraepidemien i landets historie. Helsevesenet i landet har kollapset, og for dem som er smittet er det liten hjelp å få.

I flere byer har vannforsyningene brutt sammen, og innbyggerne må derfor hente drikkevann fra skitne brønner og bekker.

Mens sivilbefolkningen lider, er den politiske situasjonen i landet fremdeles fastlåst. Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai krangler fremdeles om en maktfordelingsavtale etter årets presidentvalg. Ifølge forsker ved Christian Michelsens Institutt i Cape Town, Elling Tjønneland, gjør Mugabe alt han kan for å motarbeide avtalen om maktfordeling.

IKKE NOK: Denne 100 milliondollar-seddelen er verdt kun 100
  norske kroner. (Foto: SCANPIX)
IKKE NOK: Denne 100 milliondollar-seddelen er verdt kun 100 norske kroner. (Foto: SCANPIX)

Verdensrekord i inflasjon

I tillegg til koleraepidemi, politisk vranglås og et kollapset helsevesen, har landet verdensrekord i inflasjon. For kort tid siden kom 100-millioner-seddelen i omløp, og myndighetene vurderer om de skal trykke opp 200-millioner-sedler. 100 millioner zimbabwiske dollar er verdt rundt 100 norske kroner.

Innbyggerne i landet får kun lov til å ta ut kontanter fra bankene én gang i uka og ikke mer enn 100 millioner per uttak.

Samtidig er arbeidsledighetene i landet på rundt utrolige 80 prosent.