Konserndirektør Rune Indrøy, TV 2 (Foto: TV 2)
Konserndirektør Rune Indrøy, TV 2 (Foto: TV 2)

Forskjellsbehandling av mediene

Konserndirektør i TV 2, Rune Indrøy, mener forbudet mot politisk reklame på TV har vært en diskriminering av TV-kanalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kom Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg frem til at forbudet mot politisk reklame på TV strider mot ytringsfriheten. Det vil si at dommen åpner for politisk reklame i Norge til neste års valgkamp.

- Dette er en prinsipiell viktig sak fordi det har vært en diskriminering av tv-kanalene i forhold til andre medier. Inntektsmessig har dette ikke en stor betydning for TV 2, sier konserndirektør Rune Indrøy.

- Dommen er helt i tråd med TV 2s standpunkt. TV 2 ønsker at politiske partier og andre interesseorganisasjoner skal kunne kommunisere alle sine budskap gjennom alle typer medier. TV 2 ønsker at det skal være likhet for loven med hensyn til reklame i media - ikke bare i aviser, men også for radio og TV, sier TV 2 s advokat, Theo Jordal.

Les også: Politisk reklame lovlig

Borgerlig jubel

Partier fra den borgerlige side applauderer kjennelsen fra Strasbourg. Kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommesen, sier at denne dommen er helt i tråd med Høyres standpunkt i saken.

- Jeg synes det er en positiv dom, sier han og legger til at Høyre tidligere har fremmet tilsvarende forslag for Stortinget.

Høyre kan ikke se at det er en prinsipiell forskjell mellom å vise politisk reklame i aviser og lokalradio, enn det er å vise det på TV.

- Dette kan være med på å sprite opp de politiske valgkampene i Norge, sier Thommesen til tv2nyhetene.no.

- Forbudet var meningsløst

Fremskrittspartiet har gjennom lang tid hevdet at forbudet mot politisk reklame er meningsløst, og mener det bare var et tidsspørsmål før forbudet ble opphevet.

- Dette er en veldig bra dom. Menneskerettighetsdomstolen har kommet fram til et fornuftig resultat, og vi er ikke overrasket. Det er i tråd med det synspunkt Frp har hatt om saken i mange år. sier generalsekretær i Frp, Geir Mo.

At politisk reklame kun har vært forbeholdt enkelte mediekanaler, synes Mo er en ulogisk forskjellsbehandling.

- Arbeiderpartiet og fagbevegelsen bruker millioner på politisk reklame, men skal ikke få kjøpe plass på TV 2. Det er en ulogisk forskjellsbehandling av mediene, sier han.

Både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet har egne TV-kanaler på nettsidene sine. I tillegg brukes store ressurser på politisk reklame, for eksempel via YouTube.

- Jeg kan ikke skjønne at det er noen forskjell mellom disse kanalene og fjernsynet, sier han.

Dobbeltmoral fra Ap

Venstre er på lik linje med Høyre og Fremskrittspartiet positiv til dommen. De mener på prinsipielt grunnlag at det bør åpnes for politisk reklame også i fjernsynet.

- Etter Venstre syn er det ingen prinsipielle forskjeller mellom denne og andre typer reklame. Det er et paradoks å tillate en type reklame og forby andre typer reklame, sier Venstres nestleder og mediepolitisk talskvinne Trine Skei Grande gjennom en pressemelding.

Grande ser ingen grunn til at TV som medium skal skjermes for politisk reklame

- Det er etter mitt syn politisk dobbeltmoral fra Arbeiderpartiet når de er imot politisk reklame på TV, men samtidig har egne web-tv-sendinger på Arbeiderpartiets nettsider, sier hun.