Nekter å betale Mikel-bot

Fotballagent Rune Hauge krever at Mikel-saken sendes til FIFA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For over en måned siden behandlet doms-og sanksjonsutvalget i Fotballforbundet bøteleggelsen av Hauge og Lyn. Fotballforbundet krever 150.000 kroner av begge parter.

NA24 - din næringslivsavis

Bryter fotballens regler
Men verken Lyn eller fotballagenten vil punge ut.

- Det har oppstått en tvist om dette er underlagt Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) eller Fotballforbundet, og vi har anket saken videre, sier Rune Hauges advokat, Dag Steinfeld, til NA24.

Årsaken til bøtene er avtalen den omstridte Rune Hauge (via selskapet Profile Sport) og FC Lyn Oslo inngikk rundt stortalentet John Obi Mikel da han kom til Norge høsten 2004. Avtalen innebar at Mikel, som nå er i Chelsea, kunne spille for Oslo-laget uten at de fikk noen rettigheter ved et eventuelt salg av unggutten.

Disse rettighetene tilhørte etter avtalen Hauge-firmaet Profile Sport, selv om dette bryter med fotballens overgangsbestemmelser.

Kun klubber kan inngå kontrakter med en spiller og bestemme hvem som kan kjøpe ham i løpet av kontraktsperioden. I tillegg hevder Fotballforbundet at agentbestemmelsene er brutt.

200 siders anke fra Hauge
- Saken er anket fra Rune Hauge, vi har akkurat mottatt bortimot 200 sider og har den til behandling, sier leder Frode Grotmol i Fotballforbundets ankeutvalg.

FC Lyn Oslo ba om å bli frikjent da saken kom opp i begynnelsen av mars, subsidiært om at botens størrelse reduseres. Ifølge klubbdirektør Erik Langerud legger Lyn til grunn at det har gått lang tid, og at Oslo-laget tok kontakt med forbundet straks de ble kjent med at tidligere klubbdirektør Morgan Andersen hadde inngått avtalen.

- Dette mener vi er formildende - vi erkjenner at avtalen aldri skulle vært inngått, sier Langerud.

Men han må vente på dommen. For doms- og sanksjonsutvalget ser nå an hva ankeutvalget konkluderer med ovenfor Rune Hauge før de avgir dom i Lyns tilfelle.

- Dette kan få to utfall; enten at ankeutvalget stadfester at Hauges sak kan behandles av oss eller at domskompetansen ligger hos FIFA. Da er saken ute av våre hender, sier lederen av doms- og sanksjonsutvalget, Sven Olav Larsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Fotballagent Rune Hauge vitnet i rettssaken mot Morgan Andersen. Nå kreves han for 150.000 kroner av Fotballforbundet for sin rolle i Mikel-skandalen.
Fotballagent Rune Hauge vitnet i rettssaken mot Morgan Andersen. Nå kreves han for 150.000 kroner av Fotballforbundet for sin rolle i Mikel-skandalen.Kan gi Lyn 500.000 i bot
I tillegg vurderer Norges Fotballforbund, som TV 2 Sporten nylig meldte, om Lyn skal straffes ytterligere for sin befatning med Mikel-saken. Klubben tjente 60 millioner da Chelsea inngikk forlik med Manchester United og Lyn til vel 200 millioner kroner sommeren 2006.

- Med fellende dom mot Morgan Andersen er det dokumentert at Lyn har benyttet en spiller med falsk kontrakt, og som ikke var spilleberettiget. Administrasjonen ser nå på saken, sier fotballpresident Sondre Kåfjord.

Klubben kan maksimalt få en halv million i bot. Lyn-sjef Erik Langerud mener det vil være merkelig om det kommer en reaksjon så lenge etter at saken ble kjent, og presiserer at Oslo-laget ikke er dømt for noe i retten.

- Det er trist og skadelig for norsk fotball at en leder dømmes for dokumentfalsk, sier fotballpresidenten.

Fakta

KONTROVERSIELLE RUNE HAUGE:

- I årevis har vossingen Rune Hauge solgt spillere fra sin base på rikmannsøya Guernsey, og ryktet hans er ikke all verdens i enkelte deler av fotballen.

- Rosenborg og Brann var i mange år ikke den bridgeglade agentens beste venner, og Hauge ble ifølge Dagens Næringsliv gransket av Økokrim i tre år før de henla saken grunnet bevisets stilling i 1997.

- Etterforskningen kom i gang etter henvendelse fra britiske skattemyndigheter, og dreide seg om grovt bedrageri og skatteunndragelse knyttet til salg av norske spillere til England.

- Tidligere Arsenal-manager George Graham fikk sparken og ett års suspensjon fra all fotball etter å ha tatt fått 1,7 millioner kroner fra Hauge. Som belønning for å ha kjøpt Pål Lydersen fra Start.

- Hauge gjorde gode penger da han fremforhandlet tidenes norske TV-avtale i 2005. TV 2 og Telenor måtte legge en milliard på bordet, og Hauge stakk av med 100 millioner i provisjon. Det ble det bråk av, og denne gang får han ikke være med og forhandle.