Krisehjelp til
svensk stolthet

Svenske myndigheter legger 28 milliarder på bordet for å hjelpe Volvo og Saab.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske regjeringen presenterte torsdag akutte hjelpetiltak til de svenske bilprodusentene og deres underleverandører.

NA24 - din næringslivsavis

28 milliarder
Totalt legges det 28 milliarder på bordet, og tiltakene iverksettes for å møte utfordringene i den amerikanske bilbransjen, og kommer i form av økt satsing på forskning og utvikling samt offentlige kredittgarantier for opptak av lån i Den europeiske investeringsbanken.

Volvo og Saab er eid av de kriserammede amerikanske bilprodusentene Ford og General Motors.

- Med tiltakene ønsker regjeringen å skape forutsetninger for en vellykket amerikansk bilindustri i fremtiden, for å håndtere en mulig forverring av krisen i bilindustrien og for å muliggjøre raskere utvikling av grønn teknologi, skriver myndighetene.

Innsatsen består av tre deler:

- 3 milliarder til forskning og utvikling

- 20 milliarder i statlige kredittgarantier til svenske bilprodusenter for opptak av lån i Den europeiske investeringsbanken for konvertering til grønn teknologi.

- Akutt redningslån på 5 milliarder kroner.

Regjeringen viser til at den svenske bilindustriklyngen er sterk og at det i Europa er bare fire land som viser den samme bredden av produsenter av både lette og tunge kjøretøyer, forskning og utvikling, et stort antall underleverandører som i seg selv er globalt konkurransedyktige.

I forslaget presiseres det at satsingen gjøres under den klare forutsetning av at regjeringen ikke har tenkt å kjøpe noen av de eksisterende bilprodusentene.