Ber om vide fullmakter til piratjakt

USA ber FNs sikkerhetsråd gi grønt lys for piratjakt til vanns, til lands og fra lufta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

New York (NTB-Reuters): USA ber FN om lov til å jakte på pirater, ikke bare utenfor kysten av Somalia, men også inne i landet.

Amerikanske diplomater forsøker nå å vinne gehør i Sikkerhetsrådet for en resolusjonstekst som åpner for en slik piratjakt på landjorda.

USA håper at resolusjonen kan bli vedtatt alt til uka, når utenriksminister Condoleezza Rice møter i Sikkerhetsrådet for å diskutere Afrika og Midtøsten.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og hans britiske kollega David Miliband besøker også New York neste uke, og kan komme til å delta under Sikkerhetsrådets planlagte Somalia-diskusjon tirsdag.

– Rådet er samlet i synet på viktigheten av å gjøre noe med piratproblemet, sier USAs viseambassadør i FN, Alejandro Wolff.

I det amerikanske resolusjonsutkastet åpnes det for å gjennomføre bakke- og luftangrep mot antatte pirater i Somalia, dersom den somaliske regjeringen gir grønt lys til slike aksjoner.

Nato har fra før marinefartøy utenfor kysten av landet, og EU ble mandag enige om å sende krigsskip og fly til området for å få slutt på de mange kapringene. (©NTB)