Otto Jespersen (Foto: Roy Darvik)
Otto Jespersen (Foto: Roy Darvik)

- Opplevde Otto som truende

Mener Jespersens monologer har ført til at jødiske barn blir mobbet.

Jødene, Mia Gundersen og Ali Farah har i det siste fått høre det fra Otto Jespersen. Hvor går grensen for hva komikere kan tøyse med, spurte Tabloid.

Anne Sender er blant dem som har reagert kraftig på Jespersens monologer i "Torsdagsklubben". I debatten fortalte hun at jødiske barn har opplevd å bli mobbet i skolegården som følge at Jespersens utspill. Hun synes TV 2-profilen har gått langt over streken.

- Truende

- Sier du at du opplevde Otto Jespersen som truende, spurte programleder Trude Teige.

- Ja, med den siste opplevde jeg det veldig sterkt. Jeg tror kanskje også han ble overrasket over at det ble så sterke reaksjoner som det ble, sa Sender.

- Men har jødene større grunn til å reagere på det han har sagt om jødene enn Mia Gundersen har til å reagere på det han har sagt om henne, lurte Trude Teige.

- Mia Gundersen må svare for seg.

- Men er dere mer hårsåre?

- Vi har en historie som er meget hårsår, ja, takk, det har vi. Det er det ene - at det er en historie her. Det andre er at jeg ikke synes noen av de andre har noe der å gjøre heller. Den måten å trakassere andre mennesker på som Jespersen har bygget en underholdningsprofil på, synes jeg ikke at vi som samfunn skal tillate. Vi har et mangfoldig samfunn i dag hvor veldig mange mennesker har en veldig sterk historie, og som kanskje også er hårsåre på det, sa Anne Sender som er Forstander i Det Mosaiske Trossamfund.

Humorforsker Maja Løvland kaller seg humorliberalist og mener at det er viktig å huske at humor er fiksjon, og at komikere skal kunne spøke med tabuer.

- Det kan bidra til alminneliggjøring, integrering og normalisering. Torsdagen etter sa han eksplisitt i sin monolog at han ikke er antisemitt. Det er jo det nærmeste Otto Jespersen noen gang har kommet med en innrømmelse. Og jeg tror ikke han er en antisemitt eller rasist på noen som helst måte, sa Løvland i Tabloid.

Sterke reaksjoner

- Jeg vil også benytte anledningen til å minnes alle de milliarder av lopper og flatlus som mistet livet i tyske gasskamre, uten å ha gjort noe annet galt enn å slå seg ned på personer av jødisk opphav, sa Otto Jespersen i sin monolog i "Torsdagsklubben" for et par uker siden.

Uttalelsen endte med at Jespersen ble politianmeldt av en jødisk mann som mistet ni familiemedlemmer i tyske konsentrasjonsleire under andre verdenskrig. Reaksjoner på anmeldelsen og monologen har ikke latt vente på seg.

- Personlig synes jeg ikke monologene hans er noe morsomme lenger. Det blir for overtydelig for meg. Men jeg er humorliberalist og jeg synes det er bra at han utforsker grensene for hva en kan tøyse med, sa humorforsker Maja Løvland til Dagbladet i helgen.

- Burde fjernes fra skjermen

Det er ikke komiker Kjetil Hasselberg enig i. Sammen med sin partner Kjartan i "Kjetil og Kjartan-show" har han blant annet laget en serie for å forebygge mobbing i skolen. Hasselberg mener Otto Jespersen har gått for langt, og uttalte nylig til VG at TV 2-sjef Alf Hildrum burde fjerne "Torsdagsklubben"-profilen fra skjermen.

- Hvis det er mobbing på en skole, er det rektor som er ansvarlig. Når mobbingen skjer på TV, er det øverste sjef der som må ta ansvaret. Jeg har den dypeste respekt for den delen av Ottos humor som ikke har vært mobbing. Men det er mobbingen han driver med, jeg vil at Hildrum skal ta tak i.

- Trenger albuerom

Hasselbergs kritikk fikk flere i humor-Norge til å gå ut og støtte Jespersen.

- Humoren vil til enhver tid bryte grenser. Gjør den ikke det - og folk overanalyserer slike Otto-monologer - kommer vi ikke lenger. Det er bestandig sunt med en debatt, men jeg synes ikke Alf Hildrum bør stoppe slike ting. Komikere trenger albuerom, og hvis alt må være «korrekt», kan vi slutte å sende humor på TV, sa komiker Terje Sporsem forrige uke.