Nobel-favorittene

Finlands tidligere president Ahtisaari og Indonesias president Yudhoyono seiler opp som fredspris-favoritter.

Strategene bak fredsavtalen i den krigsherjede indonesiske Ache-provinsen, tidligere president i Finland Martii Ahtisaari og Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono, topper de fleste veddeselskapenes lister over favoritter til å vinne årets Nobels Fredspris.

- Alle må krediteres

Satser du for eksempel pengene dine hos Paddy Power, får du oddsene 5-1 på Ahtisaari, og 6-1 på Yudhoyono. Stan James gir begge 7-2.

Det er regnet som sannsynlig at de to kan få prisen på deling dersom Nobelkomiteeen i år skulle finne det for godt å satse på å fremheve fredsinnsatsen i Ache.

- Jeg vil ikke gå inn på det. Men jeg vil gjerne si at mange har bidratt til å skape fred i Ache. Alle som har deltatt i denne fredsprosessen, må krediteres, sier Yudhoyono til TV 2 på spørsmål om hva han synes om å være en av favorittene.

Se video her

Geldof og Bono

Ellers er Bob Geldof og Bono inne på topp 10-rankingen blant de fleste selskapene som tilbyr vedding på Nobels fredspris. De to rockerne har de siste årene gjenopptatt karrierene som fredsapostler med fornyet styrke, og økte oddsene betraktelig med fjorårets «Make Poverty History»-kampanje. Denne var igjen en 20-årsmarkering for «Band Aid», som Geldof og Bono også sto bak, for å skaffe mat til det da sulterammede Etiopia.

Også den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Rebiya Kadeer er en het kandidat. Kadeer vant i 2004 Raftoprisen.

Det er allikevel verdt å merke seg at det sjelden er de forhåndsutropte kandidatene som til sist vinner Nobels Fredspris. Hvem som har vunnet, vil bli kunngjort 13. oktober.