Stordalen_red (Foto: Kyrre Lien)
Stordalen_red (Foto: Kyrre Lien)

- Vet ikke hva jeg skal gjøre

Selv milliardærer som Petter Stordalen er usikre om dagen. Den stadig like høye renta gjør at mange er redde for at Norge skal stoppe opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er jo ingen risiko ved å dosere hardt nå, for det er ganske enkelt. Hvis du har dosert for mye til en pasient, kan du justere det, og i rentas tilfelle ta en annen beslutning i februar. Skulle det vise seg at en rentenedsetting går bra, kan sentralbanksjefen på et senerer tidspunkt velge å justere den opp igjen. Det som skjer nå er jo mye farligere. At vi stopper opp. At ingen tar beslutninger og vi slutter å investere, sa Petter Stordalen i kveldens Tabloid. Den kjente investoren og hotelleieren er også preget av alvoret og er ikke sikker på hvordan han skal håndtere de økonomiske utfordringene.

8500 ansatte

- Jeg har prosjekter for fem milliarder. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre. Jeg har 8500 ansatte og nå har to av mine konkurrenter varslet at de skal si opp masse folk. Jeg sitter hele tiden og lurer på hva vi skal gjøre. Jeg vet ikke hvordan det ser ut. Men jeg vet én ting. Hvis sentralbanken setter ned renta nå, så vil det bli mye lettere for meg å ta investeringsprosjekter, sa milliardæren.

Også Senterpartiets Ole Borten Moe, er kritisk til at sentralbanksjef Svein Gjedrem ennå ikke har satt ned renta ytterligere.

- Jeg ønsker meg en sentralbank som er mer proaktiv. Som er raskere til å være ute med rentevirkemidler, og som evner å ta toppene og bunnene, i stedet for å forsterke toppene og bunnene, sa Borten Moe som er leder i Næringskomiteen.

- Må kanskje gå

Og han er ikke alene om å legge press på sentralbanksjefen. Sjefredaktør i Dine Penger, Tom Staavi, sier det kan gå så langt som at Svein Gjedrem må ta sin hatt og gå av som sentrabanksjef dersom han ikke umiddelbart setter ned renta.

- Å dempe svingningene i økonomien er Gjedrems hovedoppgave. Han kan selvfølgelig ingenting for at han plutselig får en internasjonal finanskrise i fanget. Men han måles på det han gjør i forhold til rammebetingelsene. Og hittil er det sørgelig lite han har gjort, i et dertil treigt tempo, sier Staavi.