- Alle prosjekters mor

Helge Lund holder kortene tett til brystet om Sjtokman-avtalen.

- Dette er alle prosjekters mor.

NA24 – din næringslivsavis

Konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro tok de store ordene i bruk da han torsdag ettermiddag deltok på en pressekonferanse i StatoilHydros lokaler i Oslo via videolink fra Moskva. Anledningen var dagens nyhet om at den norske oljekjempen skal delta i første fase av utviklingen av den gigantiske gassprosjektet Sjtokman.

Klikk her for utdrag fra pressekonferansen og intervju med Helge Lund på TV 2 Sumo.

Taus om innholdet
Konsernsjefen holder imidlertid kortene tett til brystet om detaljene i avalen. Mange av spørsmålene han i dag fikk gikk på om StatoilHydro vil få mulighet til å bokføre gassreservene på Sjtokman-feltet.

- Siden det vi i dag har inngått er en rammeavtale kan vi ikke konkludere om dette gir oss bokføring av reservene. Men dette vil være på plass i 2009, fortalte Lund, og ville ikke si mer enn at de er tilfreds med betingelsene og innflytelsen selskapet får i prosjektet.

Ingen bytteavtale
På spørsmål om StatoilHydro har måttet gi fra seg andeler på norsk sokkel i bytte, avviste Lund dette.

- Det foreligger ingen avtale om å bytte assets. Spørsmålet om bytte har ikke vært tema i den siste fasen av forhandlingene, men jeg kan avsløre at temaet har vært opp tidligere, sa Lund.

Utfordrende
Han la ikke skjul på at dette er et utfordrende prosjekt og understrekte at de nå skal gjennom en planleggingsfase i to år hvor de tre partnerne skal modne prosjektet.

- Med vår organisasjon skal vi jobbe med langsiktige aksjonærverdier. Vi finner alt dette i dette prosjektet. Dette blir et lokomotiv for å utvikle teknologi og industrien. Det vil føre til en utvikling av nordområdene på både norsk og russisk side og det gir en ny impuls i samarbeidet mellom Norge og Russland.

God dialog
Lund mener det har vært en stor fordel å være ett selskap i de knallharde forhandlingene.

- Det har vært lettere for norske myndigheter å føre dialogen på vegne av ett selskap. Vi er bedre posisjonert som ett selskap, med en sterkere kompetansebase og større balanse som gjør at vi kan ta større posisjoner.

Torsdag formiddag ringte Russlands president Vladimir Putin ringte selv til statsminister Jens Stoltenberg for å informere om beslutningen. Helge Lund fortalte at intensiteten og kvaliteten i dialogen på politisk nivå har vært god.

- StatoilHydro er meget godt fornøyd med backingen fra statsminister Jens Stoltenberg og andre i regjeringen. Dette har skapt gode rammebetingelser for forhandlingene, som har vært harde, men i en god tone. Både på ledelsesnivå og teknisk nivå har dialogen vært meget god, sa Lund.

Leverandørindustrien jubler
I den norske leverandørindustrien ble torsdagens nyhet om avtalen mottatt med glede, som nå ser store muligheter til å sikre seg oppdrag. Lund mener også leverandørindustrien er godt posisjonert til å få delta i utviklingen av prosjektet.

- Dette prosjektet er så krevende at vi må jobbe med de aller beste. Norsk leverandørindustri er godt posisjonert. De ulike leverandørene må konkurrere om jobbene, men det er ingen tvil om at dette er en spennende mulighet for å være med videre, sa Lund.

Fakta

Fakta om Sjtokman

- Sjtokman-feltet er estimert å innholde omkring 3.700 milliarder kubikkmeter med naturgass. Det er nok gass til å dekke USAs etterspørsel i seks år, eller tre ganger så mye gass som EU brukte i fjor.

- Målsettingen for første fase skal ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass være en produksjon av naturgass på 23,7 milliarder kubikkmeter årlig.

- Første partner ble franske Total. Den 13. juli ble det klart at de skal bidra med utvikleingen av prosjektets første fase, anslått til å koste mellom 15-20 milliarder dollar.

- Produksjonsstart er satt til 2013, mens utskipingen av flytende naturgass (LNG) er ventet i 2014.