Dårlig vær førte til store forsinkelser på Gardermoen. (Foto: Kristian Mykleset )
Dårlig vær førte til store forsinkelser på Gardermoen. (Foto: Kristian Mykleset )

Væromslag førte til trafikkaos

Væromslaget skapte store trafikkproblemer en rekke steder i Sør-Norge og over 100 forsinkede flyavganger fra Gardermoen.

Værforholdene førte i løpet av mandagen til over 100 forsinkede flyavganger fra Oslo lufthavn.

Litt etter klokka 16.30 kunne SAS melde om 43 forsinkede avganger i løpet av dagen, mens konkurrenten Norwegian hadde 27 forsinkelser.

Widerøe hadde syv forsinkelser, mens andre flyselskap samlet sett hadde 24 forsinkede flyavganger.

Det brå væromslaget førte mandag morgen til at bilister i flere fylker ble oppfordret til å la bilen stå på grunn av speilglatte veier.

Underkjølt regn

En rekke trafikkulykker og biler som skled av veien førte til køer og forsinkelser i kollektivtrafikken.

P4 meldte om trafikkuhell rundt Oslo, på Riksvei 120 ved Flateby, Riksvei 190 ved Ulven og E6 ved Vinterbro. Også i Follo og på Nesodden var det store problemer med snø, slaps og underkjølt regn, ifølge Vegtrafikksentralen.

Det underkjølte regnet kom etter at temperaturen steg med flere grader natt til mandag. Mildværet som kommer sørfra førte til at regnet frøs når det nådde bakken.

SPEILGLATT: Det var dette synet som møtte morgensjåførene mandag.  (Foto: SCANPIX)
SPEILGLATT: Det var dette synet som møtte morgensjåførene mandag. (Foto: SCANPIX)

Over hele Romerike har det vært vanskelige kjøreforhold på grunn av underkjølt regn.

- De første meldingene begynte å tikke inn til Veitrafikksentralen ved 04-tida, sier vaktoperatør Haakon Stokkenes ved Veitrafikksentralen til rb.no

Dødsulykke på Sørlandet

En person omkom etter å ha kollidert med en lastebil på E18 i Arendal. Ulykken skjedde ved svingen i bunnen av bakken mellom Haslestad og Brekka i Austre Moland.

Veien var fortsatt stengt i begge retninger klokken 09.20, og det var kø i begge retninger.

En personbil havnet i grøfta ved Brokelandsheia på E18. To personer ble skadd, og bilføreren skal ha opplyst at det var glatt på veien i området.

En brøytebil og personbil kolliderte på E6 i Nydal i Ringsaker. Personbilen prøvde å kjøre forbi brøytebilen, og kjørte rett inn i sideplogen. Bilen ble totalskadd, men føreren slapp unna med smerter i skulderen.

Også i Telemark hadde bilistene store problemer med å holde seg på veien. Over 20 strøbiler var på veien mandag morgen for hindre ytterligere kaos.

- Jeg har sett mange biler som er sklidd ut av veien rundt i Skien sentrum. Det har nemlig vært forferdelig glatt siden det begynte å regne ved halvfem-tida. Vi er ute med alt vi har av strømannskap. Noen av dem må ha lagt om til enda sterkere kjettinger, fordi det var speilblankt mange steder, sier vakthavende ingeniør i Skien kommune Tor Arnesen til Varden.no.

Væromslaget har ført til riktig glatte veier. Det er blank is mange steder, ikke føre for de litt ustøe dersom det ikke er strødd. (Foto: SCANPIX)
Væromslaget har ført til riktig glatte veier. Det er blank is mange steder, ikke føre for de litt ustøe dersom det ikke er strødd. (Foto: SCANPIX)


Bussavganger innstilt

Mildværet førte også til innstilte bussavganger og kraftige forsinkelser i kollektivtrafikken mandag.

Reisende med Flybussekspressen ble oppfordret til å beregne ekstra reisetid ut til Oslo lufthavn på grunn av køen langs E6. Flere bussavganger mellom Oslo og Lillestrøm ble innstilt. Bussene kom seg ikke frem i bakkene på Romerike, melder trafikanten.no

Også i Telemark førte væromslaget til forsinkelser i kollektivtrafikken.

- Det er flere veier som i morgentimene ikke har vært strødd eller saltet, og flere busser har hatt problemer med å komme fram fordi veiene er sperret av biler som står fast. Dette har ført til innstilte avganger og kraftige forsinkelser, sier Karoline Rise ved Telemark kollektivtrafikk.

Sjåfører blir oppfordret til å kjøre forsiktig og å passe på å sko bilene sine godt.  (Foto: SCANPIX)
Sjåfører blir oppfordret til å kjøre forsiktig og å passe på å sko bilene sine godt. (Foto: SCANPIX)