Jane Couch1 (Foto: Jed Jacobsohn, © PBS/JSG/TL)
Jane Couch1 (Foto: Jed Jacobsohn, © PBS/JSG/TL)

«Likestillings-bokseren» legger opp

Britiske Jane Couch ble kjent som «likestillings-bokseren».

Kvinnelig proffboksing har mistet en av sine mest profilerte utøvere, etter at britiske Jane Couch (40) tidligere denne uken annonserte at hun er ferdig som bokser.

Nå vil kvinnen, som på flere måter etterlot sine spor i boksehistorien, satse på en karriere som promotor.

Møtte de beste
Couch proffdebuterte i 1994 og høstet en rekke titler frem til hun bokset for siste gang i desember 2007.

Blant motstanderne på kamplisten hennes finnes navn som Lucia Rijker, Holly Holm, Myriam Lamare og Ann-Sophie Mathis - kremen blant kvinnenes lett-weltervektsklasse (63,6 kilo) i de senere år.

- Jeg har hatt en fantastisk karriere. Jeg vant fem VM-titler, bokset over hele verden og bokset på stevner sammen med Lennox Lewis, Prince Naseem Hamed og Roy Jones Jr. Det har vært mange høydepunkter, sier Couch i et intervju med avisen This is Bristol.

«Pugilistisk rødstrømpe»
Couch vakte internasjonal mediaoppmerksomhet da hun i 1998 gikk til søksmål mot det britiske bokseforbundet BBBC (British Boxing Board of Control) for kjønnsdiskriminering.

Forbundet hadde inntil da ikke hatt rutiner for å godkjenne kamper mellom kvinnelige boksere som annet enn oppvisningskamper, og avslo Couchs søknad om profflisens.

Etter en seks uker lang rettssak fikk Couch medhold og ble dermed den første kvinnen i Storbritannia som fikk innvilget profflisens.

Avgjørelsen i retten satte en ny standard med hensyn til rettighter for kvinnelige yrkesboksere i Storbritannia - i dag bokser et tyvetalls britiske kvinner med profflisens utstedt av BBBC.

I 2007 mottok Couch æresutnevnelsen MBE (Member of British Empire) av Prins Charles som takk for hennes innsats for britisk idrett.