Gitte Aaen  (Foto: GEORGI LICOVSKI/EPA)
Gitte Aaen (Foto: GEORGI LICOVSKI/EPA)

Dramatisk da Danmark vant

Trener Jan Pytlick kan puste lettet ut etter 24-23 mot Frankrike i Danmarks første mesterskapskamp siden EM i 2006.

Det ble ingen vakker forestilling mellom to lag som har hatt merkbare generasjonskifter.

Leganger-reserve ble helt
Frankrike styrte det meste av spillet i første omgang. Danmark slet forsvarsmessig og Karin Mortensen hadde ingen god dag på jobben mellom stengene. Veteranmålvakten ble byttet ut med mesterskapsdebutanten Christina Pedersen etter tjue minutter. Pedersen er til daglig andremålvakt bak Cecilie Leganger i FC København, men selv om 25-åringen hadde flere gode redninger så gikk lagene til pause med fransk ledelse 13-10.

FCK-målvakten fikk også tillit fra start i andre omgang og svarte med storspill. Danmark fikk bedre skikk på forsvaret, gikk forbi Frankrike og ledet 17-15 elleve minutter ut i omgangen.

Debutantenes kveld
Christina Pedersen var ikke den eneste mesterskapsdebutanten som slo til for Danmark i andre omgang. Venstrekanten Gitte Aaen kom ut av skyggen til Henriette Mikkelsen og scoret sju mål på sju forsøk. Og det skal danskene prise seg lykkelig over. For veteraner som Rikke Skov, Katrine Fruelund, Henriette Mikkelsen, Josephine Touray samt målvakt Karin Mortensen, spilte langt under det nivået de må være på om Danmark skal nå langt i EM.

Holdt på å gå galt
Danmark holdt på å rote bort seieren i sluttminuttet. Med to måls ledelse og under minuttet igjen på klokka, gjorde Katrine Fruelund en teknisk feil. Frankrikes Nina Kamto N'Jitam smalt inn redusering til 23-24. Tjue sekunder før slutt var det ellers så strålende Gitte Aaen, sin tur til å kaste bort ballen. Camille Ayglon fikk muligheten til å redde uavgjort for Frankrike, men Christina Pedersen vartet opp med nok en matchvinnerredning.

Over grensen
- Danmark fikk bra kontroll forsvarsmessig etter hvert og Christina Pedersen var jo strålende, men det finske dommerparet tillater dansk forsvarsspill over grensen, sier TV 2s håndballekspert Ole Gustav Gjekstad som mener Danmark burde fått langt flere utvisninger enn de tre som Katrine Fruelund fikk.

- Angrepet til Danmark var ikke spesielt bra, men i andre omgang tør de hvertfall å sette i gang kontraspillet og de bruker linjespiller i større grad, sier Gjekstad til TV 2 Sporten.

Neste kamp for Danmark er fredag kl. 20.15 mot Ungarn som tapte 21-27 mot Romania i kveld.

Se referat fra kampen her:

277853