En kvinne trosser snøværet i Stockholm. (Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX)
En kvinne trosser snøværet i Stockholm. (Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX)

Uværet tok liv

To er døde og flere skadd etter to dager med totalt kaos i Sverige.

91 år gamle Getrud Johansson fra Strömslund utenfor Eksjö i Sverige venter på hjelp fra E-verket for å få strømmen tilbake.  (Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX)
91 år gamle Getrud Johansson fra Strömslund utenfor Eksjö i Sverige venter på hjelp fra E-verket for å få strømmen tilbake. (Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX)
Sør-Sverige har vært lammet av store snømengder, vind og kulde i to dager. Det har gått verst ut over de østre delene av landet, ifølge Aftonbladet.

Full stopp

Flere hundre biler har kjørt av veien, og en kvinne er livstruende skadd etter en kollisjon utenfor Umeå. Flere skoler er stengt, og flyene står på bakken.

På Arlanda utenfor Stockholm har omkring 25.000 reisende blitt rammet av forsinkelser og kanselleringer.

Fra idyll til inferno

Om sommeren er Stockholms skjærgård en idyll, men de siste dagene har det blåst storm og til tider orkan. På noen timer falt det en halv meter snø, og flere tusen boliger mistet strømmen.

I Gävle døde en tjueåring søndag, etter å ha blitt funnet sterkt nedkjølt i en snødrive. I Stjärnsund omkom en 61 år gammel mann under arbeid i skogen.

Slik så det ut i natt. Skyfritt i det meste av Norge, og et kraftig uvær øst for oss.  (Foto: NOAA)
Slik så det ut i natt. Skyfritt i det meste av Norge, og et kraftig uvær øst for oss. (Foto: NOAA)

Nå er det verste over.

Uvanlig kraftig

- Det er ikke noe særlig igjen av uværet i dag, forteller Storm-meteorolog Inge Johannessen. Frisk bris på kysten, og noen snøbyger.

Det er sjelden med så kraftige lavtrykk over Østersjøen. Årsaken er et kraftig høytrykk i Atlanteren.

- De gjorde lavtrykket spesielt sterkt, og det er også dette høytrykket som har trukket iskald luft langt ned i Spania, Portugal og Nord-Afrika, sier Johannessen.