Ingen redning i dag

Næringsminister Sylvia Brustad jobber på spreng for eksportpakke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eksportfinans, Norges viktigste aktør for utlån til eksportbedrifter, har store problemer med å få finansiert utlån til viktige norske eksportbedrifter. Torsdag sa næringsminister Sylvia Brustad at regjeringen jobber for en løsning meget raskt, og flere har spekulert i at dette kan komme allerede i dag, fredag.

NA24 – din næringslivsavis

Men det kommer ingen pakke i dag, fredag, får NA24 opplyst av Brustad.

Hun forteller at de er i regjeringen er godt kjent med utfordringene Eksportfinans opplever.

- Vi er i gang med et konkret arbeid for hvordan vi skal sikre et norsk tilbud med eksportkreditter og har en god dialog med Eksportfinans. Noen har reist spørsmål om det kommer noe i dag, men det kommer ikke. Men vi arbeider som jeg signaliserte i går med å finne en rask løsning, sier Brustad til NA24.

Statsgaranti
Blant flere av våre handelspartnere, som blant annet Storbritannia, USA og Tyskland, har selskap som tilbyr eksportkreditter til næringslivet fått innlånene garantert. Det betyr at de som låner disse selskapene penger, får disse lånene garantert av staten. På den måten blir innlånskostnaden lav.

Eksportfinans har ingen slik statsgaranti og det internasjonale lånemarkedet er dermed ikke åpent for dem. NA24 er kjent med at de siste ukene har det kommet låneforespørsler på titalls milliarder kroner fra norske eksportbedrifter, men at Eksportfinans er meget presset og har problemer med å innvilge.

Fortsetter dette, vil det kunne bli full stopp. Flere i næringslivet har spådd at dersom det skjer, vil flere bedrifter kunne gå over ende, med de dramatiske konsekvenser det vil få.

Sylvia Brustad vil ikke kommentere hvilke alternativer de jobber med, om det er snakk om en statsgaranti eller andre former for bistand for å bedre kapitalinngangen.

Har tatt ansvar
NA24 spør om Brustad og regjeringen kan garantere for at bedrifter som er i akutt behov for eksportkreditter ikke vil gå over ende.

- Ingen skal være i tvil om at regjeringen jobber veldig aktivt med å begrense virkningen av finanskrisen hver dag. Vi forstår veldig godt at næringslivet er bekymret for utlånssituasjonen i Eksportfinans, sier Brustad.

Hun legger til at de har tatt ansvar for Eksportfinans, der de eier 15 prosent av aksjene sammen med 26 banker.

- Staten har stilt opp ved en egenkapitalutvidelse i mars, og siden en porteføljegaranti. Så er det den aktuelle situasjonen. Den er krevende. Jeg forstår bekymringen fra næringslivet, og derfor jobber vi så intenst med den, sier Brustad til NA24.

Hun vil ikke kommentere når en løsning eller pakke kan presenteres.

- De fleste skjønner at dette er ting som man må gå nøye igjennom, sier Brustad til NA24.

Gisele Marchand, adm. direktør i Eksportfinans, vil ikke kommentere saken men bekrefter at de er i en god dialog med næringsdepartementet.