(Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
(Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Crete Cement lekker olje

Det er en mindre oljelekkasje fra det havarerte lasteskipet utenfor Nesodden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skipet har rundt 140 tonn olje om bord. Etter planen skal nødlossingen av olje starte fredag. Nå viser det seg at små mengder olje lekker fra skipet.

TV 2-reporter Leslie Tangen, som har fulgt havariet fra strandkanten siden skipet gikk på land onsdag, sier at oljen er mer synlig fredag enn den har vært tidligere.

Smøreolje

- Det vi ser her, er olje som kommer fra maskinrommet. Det er motorolje, systemolje og andre ting som man kan forvente når et fartøy som dette forliser og maskinrommet blir fylt med sjø, sierstasjonsleder Alf Kristiansen i Kystverket til TV 2s reporter på Fagerstrand fredag morgen.

kystverket Alf Kristiansen
kystverket Alf Kristiansen
- Kan det komme mer?

- Ja, vi må vente at det vil lekke ut mindre mengder av maskinrommet så lenge det står oljerester igjen der. Det vil sive sakte og sikkert ut av maskinrommet.

Det er anslagsvis to-tre tonn med smøreolje i motoren. Noe av det vil komme opp.

Frykter oljeskader

Et oljeutslipp har hele tiden vært marerittet til mannskapene som jobber med berging av skipet. Etter at skipet grunnstøtte, valgte kapteinen å kjøre skipet på land for å hindre at det skulle synke.

Plassen som ble valgt, Grisebukta ved Fagerstrand, er en av de mest populære badeplassene på Nesodden. Lokalbefolkningen frykter konsekvensene av oljesøl. Dette kan man forvente når maskinrommet fylles med sjø

Også sjøfugl vil lide om olje skulle lekke ut. WWF har tidligere uttalt til TV 2 at de står klare til å rykke utom det oppstår lekkasjer.

Venter på tømmeutstyr

Fredag vil brannvesenet fjerne oljesølet som ligger mot land. I løpet av fredag formiddag er det ventet at utstyret som skal tømme skipet for olje, vil ankomme. Deretter må det rigges før man kan starte selve operasjonen med å nødlosse skipet.

- Det kan vel gå denne dagen før vi er i gang med noe. Lørdag er en mer sannsynlig dag før vi kommer i gang med pumpeoperasjonen, sier Alf Kristiansen.