Brukte 290 millioner før flybrudd

Norge har brukt 290 millioner kroner på å holde Eurofighter inne i varmen, før selskapet brøt samarbeidet.

Pengene skulle brukes til å sikre Norge industriavtaler med den europeiske jagerflyprodusenten, og Norge har bidratt med 290 millioner kroner så langt.

Avtalen gjorde det mulig for norske industri å inngå utviklingskontrakter med Eurofighter-programmet. Flere kontrakter er allerede inngått med Eurofighter.

Det er høyst uklart hvor mye av pengene som nå vil gå tapt.

- Dette er en avtale som ligger bak oss, men det er ikke sånn at pengene nødvendigvis er tapt. Noe er brukt til småprosjekter, sier statsekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide.

I tillegg inngikk Norge en ny avtale med Eurofighter til en verdi av 150 millioner kroner i mai i år. De pengene er imidlertid ikke utbetalt.

Bryter også med Danmark
Denne uka bestemte Eurofighter seg for å bryte samarbeidet med Norge om levering av nye jagerfly, meldte Dagbladet.no. Det skjedde etter lang tids frustrasjon over forhandlingsrunden, der Eurofighter mener Forsvarsdepartementet har favorisert amerikanske Lockheed Martins Joint Strike Fighter.

Eurofighter bryter også samarbeidet med Danmark, og etter det Nettavisen kjenner til er begrunnelsene de samme.

Avtalen om flykjøp blir den største kontrakten som det norske Forsvaret har inngått noen sinne.

Nå står svenske JAS Gripen og amerikanske Joint Strike Fighter igjen som konkurrenter om den lukrative kontrakten.

Omstridte industriavtaler
Avtalen om industriell deltakelse skulle sikre Eurofighter en plass blant konkurrentene til å levere jagerfly til Norge. Prislappen er så langt kommet opp i 290 millioner kroner, og meningen var at pengene skulle dryppe tilbake til norsk næringsliv gjennom kontrakter fra Eurofighter. Både regjeringen og LO har gitt klar beskjed om at produsenten som leverte best industriavtaler, ville være favoritt til også å levere jagerfly.

Både Eurofighter og JAS Gripen har lovet å inngå kontrakter tilsvarende verdien av et eventuelt kjøp.

Joint Strike Fighter-programmet kan ikke inngå rene gjenkjøpsavtaler, men kan inngå avtaler om levering av deler til over ett tusen jagerfly. Et så stort volum gjør kontraktene svært lukrative for norske forsvarsindustri, som allerede har sikret seg avtale med Joint Strike Fighter-programmet.

Komposittavtale
Blant annet har Kongsberg Gruppen AS har inngått avtaler for levering av komposittmateriale fra en ny fabrikk på Kongsberg. Regjeringen har gått inn som garantist for fabrikken.

Eurofighter har også tilbudt komposittkontrakter fra fabrikken.

Joint Strike Fighter har også inngått avtaler med Kongsberg Gruppen for utvikling av et norsk luft-til-bakke missil. Det er en versjon av Norsk sjømålsmissil (NSM), og har fått navnet Joint Strike Missile (JSM). Missilet skal kunne brukes på Joint Strike Fighter, men Forsvarsdepartementet har gjort det klart overfor Nettavisen at også de andre leverandørene må finne plass til missilet.