nissefar
nissefar
julemiks
julemiks

Ingen krise under juletreet

Svært få sier at finanskrisen til nå har fått innvirkning på julehandelen, men julegleden kan bli dyr i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finanskrisen fører ikke til nedgang i julehandelen. Handel og servicenæringen forventer like høy julehandel som rekordåret i fjor. Folk er villig til å sette seg i gjeld for å kjøpe julegaver til sine kjære.

Kan bli dyrere enn du tror

pakkehus
pakkehus
Men julegleden kan bli kortvarig. Julehandel på kredittkort er dyrere enn mange vet, og den sviende regningen kommer på nyåret.

Her kan du regne ut hvor mye kredittkjøp faktisk vil koste deg

Ifølge Handel og servicenæringens hovedorganisasjon vil vi bruke 45 milliarder kroner på årets julehandel. 12 av disse milliardene bruker vi bare fordi det er jul.

En markedsundersøkelse gjennomført av Synovate for DnB NOR, regner 70 prosent av oss med at vi vil bruke like mye penger på julehandelen som i tidligere år, og åtte prosent av alle menn tror de vil bruke mer penger.

21 prosent av unge mellom 15 og 21 år, sier de vil bruker mer penger enn før.

Bruker mye på familien

Julegaver til egne barn, barnebarn og ektefelle/samboer øker sammenlignet med i fjor. Egne barn og ektefelle/samboer kan forvente å få julegaver verdt over kr 200,- mer i år enn i fjor, iser undersøkelsen.

Den gjennomsnittlige gaven til en ektefelle/samboer ligger på hele 2050 kroner, og til sammen forventes det at vi kommer til å bruke 6411 kroner på julegaver i år, mot 6342 kroner i fjor.

Se intervju med administrerende direktør i HSH, Vibeke H. Madsen:

Ønsker å bruke mindre

På tross av økning i forbruket til julehandel, viser det seg at halvparten av oss ønsker å redusere vårt eget forbruk. 56 prosent av de spurte mennene, og 46 prosent av kvinnene oppgir dette.

. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Grunnene til dette kan man bare spekulere i.

Det kan hende menn har mer penger, at menn handler julegaver tettere opp mot jul, eller at det er underliggende forventninger fra kone og barn.

Hva tror du? Si din mening nederst i artikkelen.

Nord-Norske kvinner i 30-årene mest fornuftig

Men noen har fått mindre å rutte med, og nær 60.000 svarer at de allerede nå vet at årets julehandel vil resultere i gjeld de ikke klarer å nedbetale i desember eller januar, men må bruke tid utover i 2009.

Det er flest kvinner som tar finanskrisen innover seg og sier de vil bruke mindre penger på julegavene. 20 prosent av de spurte kvinnene oppgir dette, mot bare 14 prosent av mennene.

Personer mellom 40 - 60, og mennesker bosatt i Nord-Norge er også i gruppen der flest svarer at de vil bruke mindre penger. Også personer på indre Østland er forberedt på å bruke mindre på julehandelen.