- Kaller Brustad inn på teppet

Høyre krever svar om Eksportfinans - i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eksportfinans kan komme til å bestemme seg for stopp i lånetilsagn på fredag.

Instituttet, som eies av bankene og den norske stat, sørger for langsiktige finanstjenester til norsk eksportindustri. Men nå kan pengenød føre til stopp i alle lånetilsagn, noe som kan stikke kjepper i hjulene for flere titalls milliarder kroner i industrieksport.

Statsminister Jens Stoltenberg sa i spørretimen onsdag at han «følger situasjonen nøye». Men det er ikke godt nok, mener Høyre.

Torsdag morgen sendte de et brev til Stortingets presidentskap, hvor de ber om at næringsminister Sylvia Brustad hasteinnkalles til Stortinget.

«Bakgrunnen er at finansinstitusjonen Eksportfinans er i en akutt pengenød. Direktør i bransjeforeningen Norsk Industri har uttalt et flere titalls milliarder kroner i industrieksport kan falle bort hvis krisen i Eksportfinans vedvarer. Magnus Stangeland i offshoreverftet Bergen Group frykter at tusenvis av arbeidsplasser i verftsindustrien vil kunne gå tapt de neste årene», heter det i brevet.

Les hele brevet her (pdf)

- VI er veldig opprørt over at Regjeringen ikke har løst problemene til Eksportfinans. Vi er vitne til en meningsløs sendrektighet når det gjelder en så viktig institusjon. Per i dag har ikke Regjeringen gikk en avklaring på spørsmål om statsgaranti og innlånsmuligheter, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Torbjørn Hansen, til Nettavisen.

Må handles nå

Torbjørn Hansen_7424
Torbjørn Hansen_7424

Hansen er ikke beroliget av at regjeringen sier de «følger nøye med».

- Det holder ikke å være i beredskap. Erfaringene fra bankpakken er at regjeringen reagerer for sent. Eksportfinans er så viktig for norsk industri som nå er i en ekstremt vanskelig situasjon.

Høyre er provosert:

- VI har Vest-Europas mest passive regjering. Virker som den lider av beslutningsvegring internt mellom partiene, ikke det vi trenger nå. Dette provoserer mange i næringslivet og opposisjonen sterkt, avslutter Hansen.

Frp
Også Frp reagerer:

- Situasjonen i Eksportfinans er langt verre enn vi fryktet. Allerede Fredag blir det så vidt vi forstår, satt stopp for lånetilsagn. Derfor må regjeringen stille opp med statsgaranti straks, sier Leirstein, sier finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein (Frp) til Dagens Næringsliv.

Onsdag møtte Frps finans- og næringspolitikere administrerende direktør Gisele Marchand og kommunikasjonsdirektør Eliese Lindbøk i Eksportfinans.

Fakta

Eksportfinans:

- er det norske instituttet for eksportfinansiering.

- formål: å utvikle og tilby konkurransedyktige finanstjenester til eksportnæringene.

- eies 15 prosent av staten ved Nærings- og handelsdepartementet.

- Staten kom inn som eier i Eksportfinans i 2001.

Les mer her (ekstern lenke)

Kilde: Departementet