La bilen stå om du kan! (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)
La bilen stå om du kan! (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Ekstremværet kommer i kveld

Stormen «Vera» truer med totalt kaos i Midt-Norge i ettermiddagen og kveld.

Et lite, men skikkelig hissig polart lavtrykk er på vei mot Trøndelag. Med seg har det snø, kraftig vind og høye bølger.

- Natt til torsdag lå det utenfor Lofoten, forteller Storm-meteorolog Frode Korneliussen. Nå er det på full fart sørover i nordavinden.

Det polare lavtrykket lå utenfor Lofoten natt til torsdag. Stripene
  i skydekket vest for det er tegn på at det blåser kraftig. (Foto: NOAA)
Det polare lavtrykket lå utenfor Lofoten natt til torsdag. Stripene i skydekket vest for det er tegn på at det blåser kraftig. (Foto: NOAA)

Full storm i kveld

Selve lavtrykket treffer Helgelandskysten i ettermiddag, men det kraftigste vinden er det Trøndelag som får.

- Opp i full storm fra nordvest i kveld og kraftig snøvær, advarer Korneliussen i Storm.

Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om ekstremvær. De venter at vinden vil komme opp sterk storm med 30 meter i sekundet på kysten nord for Trondheimsfjorden. Senere i kveld vil stormen minke til liten eller full storm og fra i natt sterk kuling.

- Det er ventet signifikant bølgehøyde på 10-12 meter på kysten i kveld, og maksimal bølgehøyde på over 20 meter. Den sterkeste vinden faller sammen med tidspunkt for flo, heter det i varselet fra Meteorologisk institutt.

Én meter snø

Vindretningen gjør at det blåser rett inn mot land, og snøværet kommer til å strekke seg langt østover i Trøndelag.

Det går allerede snøbyger i Midt-Norge, og meteorologene regner med at det vil komme en meter snø fra torsdag ettermiddag til fredag kveld.

Det betyr store problemer på veiene og i flytrafikken, også på fjellovergangene i Sør-Norge. Vinden vil skape problemer for ferger og hurtigbåter.

Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.

Informasjon om problemer i ferge- og hurtigbåttrafikken får du her.

Vegvesenet har fortsatt problemer med Vegmeldingene på nett. Ring 175 eller sjekk NRKs tekst-TV side 350 for informasjon om veitrafikken.

Også problemer lenger sør

Møre og Romsdal får også føling med det polare lavtrykket.

- Ikke så mye snø som i Trøndelag, og vinden blir ikke fullt så sterk, forteller Korneliussen. Men den blir kraftig nok, stiv til sterk kuling, liten storm utsatte steder på kysten.