200 omkom i flykatastrofe

Et passasjerfly med 176 mennesker om bord begynte å brenne da det krasjet inn i en hangar på flyplassen i Sao Paulo. Over 200 mennesker har omkommet.

Ulykken skjedde kl. 23.50 tirsdag kveld norsk tid. Flyet, som er en Airbus A320, krasjet inn i en hangar like etter landing på flyplassen Congonhas. Både passasjerene om bord i flyet og mennesker på bakken mistet livet i Brasils verste flyulykke noensinne. Ifølge Sky News har minst 200 mennesker mistet livet i den katastrofale flyulykken.

- Flyet krysset hovedveien og braste rett inn i en TAM-hangar. Det er en bensinstasjon rett ved siden av hangaren, sier Financial Times-journalist, Jonathan Wheatley, til Sky News.

Ifølge den brasilianske tv-stasjonen O Globo skal den tidligere presidenten i fotballklubben Sport Clube Internacional, Paulo Rogério Amoretty Souza, og den brasilianske stortingsrepresentanten Júlio Redecker være blant de omkomne.

Det var 170 passasjerer og seks besetningsmedlemmer om bord i flyet. Det norske utenriksdepartementet var natt til onsdag i kontakt med brasilianske myndigheter og flyselskapet TAM. Det skal ha ikke vært nordmenn på flyet.

- Flyselskapet TAM opplyste at det ikke befant seg nordmenn på flyet. Det er ennå ukjent om det var utlendinger i det hele tatt, sier fungerende pressetalsmann i utenriksdepartementet, Bjørn Jahnsen, til Nettavisen.

Glatt rullebane
Passasjerflyet tilhører det brasilianske flyselskapet TAM og kom fra Porto Alegre sør i Brasil. Mye tyder på at rullebanen var svært glatt etter store mengder med regn i løpet av tirsdagen.

Den brasilianske brannvesenet opplyste at flyet skled av rullebanen, krysset den trafikkert Washington Luiz-gate tvers gjennom og kolliderte med et TAM-lager og en nærliggende bensinstasjon.

Kort tid etter hørte vitner to sterke eksplosjoner. 20-meters høye flammer omfanget hele ulykkeområdet.

- Det er så å si umulig at noen klarte å overleve, kommenterte talsmannen i redningsmannskapet, Douglas Ferrari, ifølge O Globo. Hele 27 private boliger som ligger i området har blitt evakuert.

Kjente lukten av svovel
Elias Rodrigues Jesus, som er ansatt i flyselskapet TAM, var vitne til den tragiske flyulykken.

- Plutselig så hørte jeg en eksplosjon og bakken under føttene mine ristet. Jeg tittet opp og så en enorm ildkule. Deretter kjente jeg lukten av petroleum og svovel, forteller Jesus til nyhetsbyrået AP.

Kritikk
Congonhas regnes for å være en av Brasils travleste flyplasser. Brasilianske flymyndigheter har tidligere blitt kritisert for at rullebanen på Congonhas-flyplassen er altfor kort. Mandag var det et mindre fly som skled av rullebanen og ut på en gresslette ved den samme flyplassen.

Nordmannen Svein Wisæs sitter i Brasil og følger utviklingen på brasiliansk TV. Han forteller at hele flyet sto i full brann.

- Jeg tviler på at noen har kommet ut derfra levende, sier Svein Wisæs, til Nettavisen.

Hendelsen skjer bare ti måneder etter at Brasil opplevde den verste flyulykken noensinne. Da var det en kollisjon i luften mellom et Boeing 737 passasjerfly og et småfly over Amazonas. 154 mennesker mistet livet i denne ulykken.

INFERNO: Passasjerflyet krasjet inn i en hangar som skal ha vært fylt med drivstoff.
INFERNO: Passasjerflyet krasjet inn i en hangar som skal ha vært fylt med drivstoff.