Rederiet legger planer for hvordan man skal få ut last og olje fra det havarerte skipet.  (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
Rederiet legger planer for hvordan man skal få ut last og olje fra det havarerte skipet. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Planlegger nødlossing

Crete Cement må ligge helt stabilt før man kan starte nødlossing av skipet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen skal dykkere ta seg ned for å undersøke vraket. Bilder fra miniubåter tyder på at det havarerte lasteskipet ligger forholdsvis stabilt på bunnen i en blanding av sand og gjørme. Dykkerne skal bekrefte funnene fra miniubåtene.

Tømmer tankene

Neste punkt blir å tømme skipet for olje.

- Nødlossing kan bare foregå når man er helt sikker på at fartøyet ligger stabilt. Det er som i andre aktiviteter helt nødvendig at sikkerheten for mannskap og involvert personell ivaretas, sier Åsmund Berg Nilsen, rådgiver i Kystverkets beredskapsavdeling til TV 2 Nyhetskanalen torsdag.

Rederiet jobber med en plan for nødlossing. Planen er trolig klar midt på dagen torsdag.

Se reportasje fra TV 2 Nyhetene:
(artikkelen fortsetter under)

Holder tett

Rundt 140 tonn olje er om bord i båten. Oljelenser er lagt ut for å fange opp oljesøl, men så langt er det ikke registrert utslipp.

Før dykkerne kan komme i gang med arbeidet, må noe av lenseutstyret fjernes.

- De venter på at det skal komme på plass og at dagslyset skal bli såpass godt at man skal kunne jobbe bedre på havaristedet, sier TV 2-reporter Leslie Tangen, som følger aksjonen på Fagerstrand.

Uforklarlig ulykke

Det var onsdag morgen at Crete Cement gikk på et skjær utenfor Nesodden i Oslofjorden. På grunn av omfattende lekkasjer valgte kapteinen å kjøre båten på land. Tilfeldighetene ville det slik at landingsstedet er en av de mest populære badeplassene på Nesodden.

Hør øyenvitneskildring fra havariet: - Den gikk rett på land

Onsdag ble det lagt ned en stor innsats for å hindre at båten skulle tippe rundt og synke.

Brannvesenet legger lenser rundt Crete Cement som er i fred med å synke utenfor Fagerstrand i Oslofjorden.  (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Brannvesenet legger lenser rundt Crete Cement som er i fred med å synke utenfor Fagerstrand i Oslofjorden. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)