Stup på Wall Street

Dow sluttet under 8.000 for første gang siden våren 2003.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble en fryktelig dag på Wall Street. De viktige indeksene falt 5-6 prosent.

Dow Jones-indeksen endte ned 5 prosent til 7.997 poeng. Det er første gang siden mars 2003 at indeksen har sluttet under 8.000 poeng. Høstens aller laveste Dow-notering i løpet av dagen kom imidlertid 10. oktober, på 7.882,5 poeng.

Det fortsetter å strømme ut elendige signaler om amerikansk økonomi.

Fallende priser
Nye tall fra amerikanske myndigheter viser at prisveksten i oktober endte med det største fallet målt noensinne. Konsumprisindeksen falt med 1,0 prosent i oktober. Det var mer enn økonomenes forventninger om et fall på 0,8 prosent.

Utenom matvare - og energipriser var nedgangen på 0,1 prosent, mens det var ventet en vekst på 0,1 prosent.

Elendige boligtall
Dessuten viste oktobertallene om byggestart på nye privatboliger i USA et fall på 4,5 prosent. Totalt ble det påbegynt 791.000 nye privatboliger. Det er det laveste som noensinne er målt. Økonomene hadde ventet et fall på 4,7 prosent til 779.000. Samtidig ble det gitt 708.000 nye byggetillatelser. Det er en nedgang på 12 prosent.

Dystert referat
Onsdag kom også referatet fra det siste rentemøtet i den amerikanske sentralbanken, og det viste at sentralbanken nedjusterer utsiktene for økonomien og venter at det tar lenger tid før veksten normaliseres.

Rekordhøy junk-rente
Det er ikke bare aksjemarkedet som rammes. Selv om det kortsiktige kredittmarkedet mellom banker nå fungerer bedre enn på det mest akutte i oktober, har de dårlige økonomiske utsiktene senket verdien på mer langsiktige lån til bedrifter.

Onsdag steg den gjennomsnittlige renten på høyrisiko bedriftsobligasjoner («junk bonds») for første gang i moderne tid over 20 prosent, ifølge indeksen High Yield Master II fra Merrill Lynch, som har data tilbake til 1986. Det melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Selv om den amerikanske sentralbanken har kuttet styringsrenten til 1 prosent, må altså betydelige deler av næringslivet betale 20 prosent for langsiktige lån, noe som viser hvor ekstremt uvillige investorene er til å ta på seg risiko.

Usikkerheten viser seg også i VIX-indeksen, som måler prisen for å forsikre seg mot turbulens i aksjemarkedet. Onsdag steg indeksen 10 prosent til 74 poeng, noe som er nær rekordnivåene fra i oktober.

Bilindustrien
Usikkerheten rundt bilindustrien fortsetter. Toppsjefene i Ford, GM og Chrysler fortsatte i onsdag sine orienteringer for Kongressen. De har gjort det klart at det trenger offentlige hjelp for å komme over krisen bransjen befinner seg i. Men det er foreløpig uklart om det kommer offentlige penger. Spesielt blant republikanerne er det skepsis og mange mener at dette blir å kaste gode penger etter dårlige.

Ford falt onsdag 25 prosent, GM 10 prosent. Chrysler er ikke børsnotert.

Ellers var finanssektoren blant de delene av markedet som ble hardest rammet.

Oljeprisen falt etter at de ukentlige tallene viste økende lagre. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI falt 78 cent til 53,61 dollar.

Dagens nøkkeltall

Dow -5,07% til 7.997,28

Nasdaq -6,53% til 1.386,42

S&P 500 -6,12% til 806,58