- Liten fare for oljelekkasje

Undersøkelsene av det havarerte lasteskipet var «oppløftende».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gikk mange timer før Kystverket kunne avblåse den verste frykten for oljelekkasjone fra «Crete Cement». Lasteskipet som gikk på grunn ved Nesodden i Oslofjorden ble undersøkt med miniubåt onsdag kveld.

Aksjonsleder Per-Odd Krogstad i Kystverket sier undersøkelsene var «veldig oppløftende».

- Båten ligger stabilt og den har satt seg godt i gjørmebunnen. Vi sender ned dykkere så snart det blir lyst torsdag for å tette lufteventiler fra bunkerstankene akter. Faren for lekkasjer vurderes nå som veldig liten, sier Krogstad til NTB.

Les også: Fikk lastebåt i bakhagen

115 tonn tungolje
Det var i morgentimene onsdag at det Bahamas-registrerte sementfartøyet «Crete Cement» gikk på grunn ved Nesodden i Oslofjorden. Mannskapet på 13 ble tidlig evakuert og ingen ble skadet. Men skipet har 19 tonn marin diesel om bord, samt 115 tonn tungolje (IF 180) og 5-6 tonn smøreolje

Beredskapsvakt Hilde Dolve ved Kystverkets beredskapsavdeling i Horten sier til Nettavisen at Kystverket har sett tynn oljefilm i området.

- Men vi har ikke sett noen lekkasjer hittil. Vi har lagt ut lenser rundt skipet i tilfelle lekkasjer. Vi er glade for at været er bra, sier hun.

Bellona-kritikk
Bellona mener at Kystverket kom alt for seint i til havaristen.

- Kystverket kom med sitt ustyr like før det begynte å bli mørkt. Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke reagerte fortere. De har base i Horten og det tar bare tre timer å gå til Fagerstrand. Den første dagen gikk fløyten for Kystverket, sier rådgiver Sigurd Enge i Bellona til Nettavisen.

Beredskapsvakt Dolve sier at Kystverket dro fra Horten i elleve-tolvtiden onsdag.

- En kan alltid gjøre ting bedre. Det var en veldig ustabil situasjon og skipet sank. Men det er rederiet som har ansvar for fartøyet og vi varslet også interkommunalt utvalg for akutt forurensing som tidlig mobiliserte med lenser og pumper, sier Dolve.