kriminelle
kriminelle

- Mange tunge kriminelle der ute

Politiet innrømmer at det er mange tunge kriminelle som de ikke får stoppet i tide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Journalist og forfatter Thomas Ergo har skrevet boken "Kjeltringer" der han portretterer flere av landets farligste kriminelle. Blant disse er "Sander". En mann som begynte å begå alvorlige forbrytelser som ung gutt, men som aldri ble stoppet. Han fortsatte til stadighet å bryte loven mens han ventet på at gamle saker skulle opp for retten. I debatten utfordret Thomas Ergo politiet.

- Flere "Sandere" der ute?

- Nå virker det som om alt er i orden, at ting nå er på stell. Men er det virkelig sånn at vi ikke har nye "Sandere" som går inn og ut hos politiet? Han har jo nærmest vært omringet av politi og rettsvesen i flere år. Og det som har skjedd er jo at sakene stadig vekk er blitt utsatt, eller så er de blitt droppet. Er dette en virkelighet som ikke eksisterer i dag? Har vi ikke disse utfordringene i dag? Eller er det mange "Sandere" som går der ute? Plutselig kan vi få en ny smell - et nytt NOKAS, sa Ergo.

- Utfordringen er der helt klart ennå. Det er nok helt sikkert "Sandere" der ute som vi ikke klarer å plukke opp tidlig nok, og som ikke prioriteres riktig. Men vi har fått gjort ganske mye. Etter blant annet 2003-2004, har en del skjedd. Og det må vi ihvertfall ta med oss. Og så vet vi at det dessverre fremdeles finnes folk som vi skulle tatt enda mer fatt i, var visepolitimester i Oslo politidistrikt, Hans Halvorsens svar.

- Kidnappet mann i Holmenkollenåsen

"Det mest skremmende med "Sander"s historie er ikke at norske myndigheter i årevis så gjennom fingrene med utpressing, bankran, kidnapping og torturliknende vold. Det verste er at hans historie følge politiet er typisk. At den er et rystende bilde på norsk politis, barneverns og rettsvesens fallitt og unnfallenhet overfor Norges tyngste og farligste kriminelle. De farligste slipper unna. Under tittelen "Kidnappingssak TOK 5 ÅR - i mellomtiden ble han mistenkt for 53 nye forhold," skrev VG 1. november i år om den høykriminelle "Sander", som høsten 1999, bare 19 år gammel, ble tatt for kidnapping av en forretningsmann i Holmenkollenåsen. Historien er hentet fra min nye reportasjebok "Kjeltringer. Dokumentar fra en lukket underverden," der "Sander" er én av flere høykriminelle som portretteres", skriver journalist Thomas Ergo om boka "Kjeltringer".

En fryktet mann

I kveld stilte eks-torpedoen Hans Petter "HP" Marthinsen i Tabloid. Han var en av Norges mest fryktede menn. Etter mange år i en brutal underverden med forgreninger til utenlandsk mafia, la "HP" rusmisbruket og volden bak seg. I dag jobber han for å redde narkomane i Oslo og holder foredrag for skoleelever.