Oslo Børs stuper under 200

For første gang på fire år er Oslo Børs under 200 poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aksjeraset fortsetter på Oslo Børs. Nå stuper hovedindeksen under 200-poeng.

Følg dramatikken på Oslo Børs her.

Ikke siden inngangen til august 2004 har hovedindeksen på Oslo Børs ligget under 200 poeng. Onsdag ettermiddag falt den tellende indeksen på Oslo Børs 7,59 prosent til 196,65 poeng. Så langt i år har børsen rast rundt 60 prosent i det som har tegnet seg til å bli en av tidenes mest alvorlige finanskriser. Krakket startet for alvor i september og har fortsatt frem til i dag.

Internasjonalt børsfall
En bred internasjonal nedgang preger markedene. Svake makrotall fra USA er med på å skremme investorene. Fallende konsumprisindeks og dalende inflasjon gir frykt for deflasjon, og et tegn på hvor alvorlig situasjonen i verdens største økonomi er. Når økonomene nå begynner å snakke om deflasjon er det også et dårlig varsel for utsiktene fremover. Husholdningene forbruker mindre og det tvinger frem priskutt.

Det igjen kan gi dårligere betingelser for selskapene og dermed forsterke den nedadgående trenden.

De negative nyhetene fra USA ga en ras på børsene i Europa og i USA. Blant annet faller den brede S&P 500-indeksen til det laveste på over 5,5 år.

Finans i sentrum
Finansaksjene ledet an i en internasjonal nedgang onsdag. I Norge falt DnB Nor-aksjen 15,38 prosent til 22 kroner, og bare de tre siste dagene har fallet blitt på over 29 prosent. Markedsverdien er blitt svekket med nærmere 74 prosent til under 30 milliarder kroner siden nyttårsrakettene stilnet. Storebrands markedsverdi ligger på 5,6 milliarder kroner og har falt 78 prosent siden inngangen til året. Dagens fall ble på 15,81 prosent til 12,41 kroner.

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises varsler at de ikke kommer til å betale utbytte til aksjonærene. De svake markedsutsikter fremover har gitt et behov for å kutte kostnader. Med utsikter til resesjon i verdensøkonomien og resesjon i flere viktige cruisemarkeder allerede må bransjen forberede seg på noen magre år. Markedet svarte med å sende ned aksjekursen 17,14 prosent til 58 kroner.

Store fall
Listen over tapere er lang som et vondt år, og de store selskapene slipper ikke unna. StatoilHydro falt 5,81 prosent til 105,30 kroner, og har mer enn halvert seg fra toppen i mai. Oljeprisen falt da handelen på Oslo Børs var over til 51,7 dollar per fat. Fallet i oljeprisen kommer etter at oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene viser en vekst i råvarelagrene til 313,5 millioner fat. Lagerbyggingen er høyere enn analytikerne forventet og nivået ligger i den øvre delen av hva som er snittet for årstiden.

En oljepris ned mot 50 dollar per fat er ikke bare negativt for oljeselskapene. Leverandørindustrien til energisektoren kan også bli rammet. StatoilHydro-sjef Helge Lund advarer mot at investeringsviljen til oljeselskapene kan bli lavere som følge av kostnadsnivået og den lave oljeprisen.

Oljeservice i fritt fall
Oljeserviceselskapene var blant de største taperne onsdag. EMGS falt 19,66 prosent til 3,80 kroner, mens Wavefield Inseis ble senket 17,71 prosent til 3,80 kroner. Subsea 7 falt 17,40 prosent til 36,80 kroner, mens Aker Solutions endte ned 17,13 prosent til 29,50 kroner-

En rekke av de andre tungvekterne får også unngjelde. Yara-aksjen faller nye 6 prosent til 98,70 kroner, og handles for første gang på over to år til under 100 kroner. Seadrill falt 8,72 prosent til 51,30 kroner, mens REC raste 9,42 prosent til 50 kroner. Orkla endte med 9,89 prosent i minus til 37,80 kroner.