Hukommelse_680
Hukommelse_680

Slik virker hu-kommelsen din

Vår evne til å huske er en gåte, men vitenskapen er i ferd med å løse den.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mennesket selv, vår intelligens og hjerne, er en av menneskehetens største gåter. I kveldens Schrödingers katt skal det handle om hukommelsen.

Hvordan går det til at minnene formes? Hvordan virker hukommelsen? Hvorfor blir noen minner mer påtrengende enn andre jo eldre vi blir? Kan hukommelsen ganske enkelt sies å være en design av spesielle celler i våre hjerner?

Disse og andre problemer omkring vår evne til å huske blir undersøkt og forklart i denne BBC-dokumentaren, der vi ikke minst ser på en rekke konkrete eksempler.

John lider av totalt hukummelsestap. Likevel klarer han å fungere i hverdagen. Alt han skal gjøre i løpet av en dag er nøye nedlagt i intrukser og rutiner han kan følge, uten selv å huske dem.

Barney lider av et grusomt minne som ikke slipper taket. Han tenker tilbake på da han og kona ble truffet av en bil. Kona ble drept, mens han «bare» brakk ryggen. Selv om han i dag er i stand til å gå igjen, er det smertefulle minnet om ulykken vanskelig å lindre.

Spørsmålet er om plagsomme og vanskelige minner kan tilpasses og endres slik at de blir mindre fryktelige og lettere å holde ut.

Eksemplene på sinnets veier er mangfoldige i denne dokumentaren, og vi lærer også om en rekke andre eksempler enn de nevnte. Dokumentaren viser hvordan vitenskapen fanger opp mer og mer om hvordan vår hukommelse er formet.

Se «Schrödinger spesial: Slik virker hukommelsen din» på NRK2 torsdag kl. 20.10.

Se også:

«TV 2 hjelper deg» på TV 2 torsdag kl. 20.30.

«TVNorge 20 år» på TVNorge torsdag kl. 20.00.

«Golden Goal» på TV 2 Zebra torsdag kl. 22.25.

«The Day After Tomorrow» på Viasat4 torsdag kl. 21.35.