Illustrasjonsbilde. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Illustrasjonsbilde. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Våknet av at kirurgen skar

En australsk kvinne opplevde et sant mareritt. Hun våknet fra narkosen under en operasjon, men var lammet og klarte ikke skrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

24 år gamle Rebecca Jones fra Australia sier at hun vil ha mareritt resten av livet etter at våknet fra narkosen under en operasjon i galleblæren.

- Prøvde å skrike

- Først trodde jeg at operasjonen var ferdig, men merket fort at det ikke var tilfelle. Jeg kunne merke at de skar meg åpen, men jeg var lammet og fikk panikk, sier hun til avisen The Centalian Advocate.

Illustrasjonsbilde. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Illustrasjonsbilde. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Hun sier hun kjente hver bevegelse av kniven og hørte alle lyder, men at hun ikke kunne snakke, bevege seg eller åpne øynene sine for å varsle kirurgen eller sykepleierne. Smertene var ulikt noe annet hun noen gang har følt, sier hun til avisen.

Ved et tilfelle klarte hun å bevege hånden, og hun hørte en i operasjonsrommet si «hun beveget nettopp på hånden», men de fortsatte operasjonen.

- Jeg prøvde å skrike, men det kom ikke noen lyd ut. Til slutt klarte jeg å bevege på hodet og beina. Da fikk jeg ny narkose, forteller Rebecca.

Ny narkose

Sykehusdirektøren ved Alice Springs Hospital, der operasjonen ble foretatt, benekter at legene visste at Rebecca hadde smerter. Men i et notat står det at en annen anestesilege hadde sjekket narkosen, og det ble funnet at det kanskje var et problem med hvordan den var satt i gang. Derfor ble det iverksatt et ny anestesi midt under operasjonen.

Mannen hennes ble fortalt at Rebecca hadde skyhøyt blodtrykk, og lavt oksygennivå, og at det var en risiko for at hun ikke skulle overleve operasjonen.

To av 1000

Den danske overlegen Henrik Jordening sier i et foredrag at pasienter kan forekomme, men kun for en til to av 1000 pasienter.

- Det er den største frykt. Også for enhver fagperson. Så når slikt skjer er det flere ofre. Vi er der jo fordi vi skal holde pasienten bedøvet og smertefri, understreker Jordening til ekstrabladet.dk.

Problemet skal ifølge Jordening være størst hvis pasienten har fått et muskelavslappende middel først. Dette kan forårsake at pasienten ikke klarer å bevege seg og varsle personalet.

10 % av dem som våkner merker smerter, og det kan sammenlignes med en form for tortur, sier Jordening.

Flere og flere sykehus har monitorer som overvåker pasientens bevissthetsnivå under narkose. Det brukes blant annet hvis man av helsemessige grunner ikke kan legge pasienter i dyp narkose.