Finansskrell på børsen

DnB Nor ble den store taperen på Oslo Børs tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For andre dag på rad ble det et børsfall for investorene på Oslo Børs. Oljeprisen svekket seg igjen, men det var finansaksjene det gikk hardt utover.

NA24 - din næringslivsavis

Da handelen var over tirsdag sto hovedindeksen i 212,81 poeng, noe som tilsvarer et fall på 1,08 prosent.

Fikk bank
DnB Nor ble en av de store taperne. Frykt for store tap på utlånsporteføljen har fått de nordiske bankene til å falle. Det er særlig eksponeringen mot shippingbransjen som bekymrer markedet.

- Fokuset har snudd til hvilke banker som har eksponering mot dette markedet, og DnB Nor og Nordea er de ledende nordiske shippingbankene, sier analytiker Fridtjof Berents i Arctic Securities ifølge Dow Jones Newswire.

Det er særlig tørrbulkrederiene og containerrederiene som er utsatt med fallende rater. Aksjekursen i DnB Nor falt 10,65 prosent til 26 kroner, og på det verste var fallet på 15,81 prosent til 24,50 kroner tirsdag formiddag. Det er det laveste nivået på ni år, med en markedsverdi på 32 milliarder kroner.

Tungt for sol og gjødsel
Yara-aksjen ble sendt ned 5,19 prosent til 105 kroner og ligger nå på det laveste nivået på mer enn to år. Fallende gjødselpriser har gjort at investorene holder seg unna Yara, mens Yara innfører midlertidig stans ved flere fabrikker i Europa. I forrige uke kunngjorde Kina at de har planer om å fjerne en eksportavgift som blant annet omfatter gjødsel. Det vil gjøre det mulig for kinesiske gjødselprodusenter å eksportere sine produkter uten å få ekstra avgifter.

Solenergiselskapet REC falt 5,80 prosent til 55,20 kroner. Den kinesiske konkurrenten ReneSola varsler at de opplever et press på marginene i fjerde kvartal og inn i 2009, og spår nå lavere resultater enn hva analytikerne venter for inneværende år. Usikkerheten er såpass høy at de ikke tør gi noen utsikter for neste år. Waferprodusenten MEMC kuttet også sine egne forventninger til fjerde kvartal, og advarer at de vil levere dårligere enn tidligere guiding i et resultatvarsel mandag kveld.

Orkla og Telenor
To av tungvekterne klarte seg likevel godt. Orkla og Telenor pekte seg ut i positiv retning. Orkla ble løftet 4,74 prosent til 41,95 kroner. Det var få nyheter rundt Orkla, men det ble rapportert om et innsidekjøp. Konserndirektør Roar Engeland har kjøpt 10.000 aksjer i Orkla til en snittkurs på 39,87 kroner per aksje. Engeland og nærstående eier etter dette 144.004 aksjer og 840 000 opsjoner i Orkla.

Telenor steg 5,18 prosent til 38,55 kroner. Det franske meglerhuset Exane jekker opp kursmålet i Telenor til 43 kroner fra 39 kroner. Exane er deleid av storbanken BNP Paribas og beholder sin milde salgsanbefaling «underperform» på Telenor, skriver Dow Jones Newswire. Telenors anke i forbindelse med et dom der den norske telekjempen ble idømt å betale 2,8 milliarder dollar til småaksjonærene VimpelCom har blitt utsatt.

StatoilHydro steg 0,45 prosent til 111,80 kroner selv om oljeprisen ble presset videre ned. Da handelen på Oslo Børs var over hadde kontraktene på nordsjøolje med levering i januar neste år falt til rett under 52 dollar per fat.

Aksjonærene i Wega Mining kan glede seg over en oppgang på 18,18 prosent til 0,13 kroner. Oppturen kom etter at det ble kjent at obligasjonseiere har godkjent at et obligasjonslån på 400 millioner kroner blir konvertert til aksjer. Tegningskursen på konverteringen er satt til 0,33 kroner per aksje.