Sirius Star. (Foto: HO/REUTERS / SCANPIX)
Sirius Star. (Foto: HO/REUTERS / SCANPIX)

- Piratene har ankret opp

Den kaprede supertankeren «Sirius Star» skal nå ha ankret opp utenfor en havn i Somalia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er selskapet Vela International som opplyser om dette. Selskapet er operatør for det kaprede «Sirius Star».

Ifølge selskapet er mannskapet på 25 ikke skadet, melder BBC.

Den saudiarabiske utenriksministeren fordømmer kapringen og kaller det for en forferdelig handling.

Også shipppingverdenen rystes av kapringen. Ifølge Dagens Næringsliv steg futurene for oljetransport umiddelbart etter nyheten om kapringen av supertankeren.

- Nå er to millioner fat olje kontrollert av pirater. Dette er mer alvorlig enn det folk skal ha det til, sier eksperten Tor A. Svelland til dn.no.

Svelland, som er leder for handel med fraktderivater i Carnegie, tror den siste kapringen vil aktualisere problemstillingen med et nytt seilingsmønster hvor man unngår Adenbukten og Suez-kanalen.

Har ankret opp

Skipet ble kapret lørdag da piratene slo til i Det indiske hav, 450 nautiske mil utenfor kysten av Kenya. Aldri før har et skip av slik størrelse blitt kapret. Det er også første gang at et skip har blitt kapret så langt utenfor kysten.

Supertankeren som er 330 meter lang har en oljelast til en verdi av 700 millioner kroner om bord. Skipet er eid av et saudiarabisk selskap.

Mandag ettermiddag meldte den amerikanske marinens femte flåte, som er en del av en internasjonal koalisjonsstyrke i området, at skipet hadde satt kursen mot et oppankringspunkt ved havnebyen Eyl. Skipet skal nå, ifølge rapportene, likevel ikke ha gått til Eyl.

Tirsdag ettermiddag melder operatøren av skipet at de tror skipet nå har ankret opp og at de nå avventer nærmere kontakt med piratene som har kontroll over skipet.

Skipets oljelast tilsvarer en fjerdedel av den daglige produksjonen av råolje i Saudi-Arabia og var på vei til USA via Suez-kanalen da det ble kapret utenfor Kenya.

80 skip angrepet

Ifølge rapporter fra Puntland-regionen i Somalia har skipet ankret opp ved havnen i Harardhere, melder AFP. Denne meldingen er ikke bekreftet. Harardhere ligger et stykke sør for Eyl som tidligere ble oppgitt som oppankringspunkt. Eyl er kjent for å være et fristed for piratene.

Hittil i år er 80 skip angrepet i området rundt Aden-bukta i Det indiske hav.

Bare den siste måneden har det skjedd en rekke piratangrep i det farlige havområdet i Det indiske hav. Et japansk lasteskip ble kapret utenfor kysten av Somalia, en kinesisk fiskebåt utenfor Kenya og et tyrkisk kjemikalieskip på kysten av Jemen.

Senest i slutten av september ble det norskeide skipet «Bow Cedar» angrepet av pirater. Et dansk marinefartøy kom skipet da til unnsetning etter at de selv bekjempet piratene med vannkanoner.

Til tross for nærvær fra både amerikanske (USAs femte flåte), britiske, franske krigsskip og marinefartøyer fra fem andre nasjoner i området, har de ikke klart å stanse de mange angrepene som har tiltatt de siste årene.