Åslaug Haga (Foto: Heiko Junge)
Åslaug Haga (Foto: Heiko Junge)

Haga i strupen på Støre

En friskmeldt Åslaug Haga (Sp) går knallhardt ut mot at utenriksminister Jonas Gahr Støre ikke vil sende tropper til Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På sin første dag tilbake på jobb i Stortinget tok Haga et knusende oppgjør med at Norge i likhet med andre vestlige land vegrer seg mot å sende tropper til det krigsherjede Kongo.

En plikt

Mens Hagas tidligere regjeringskollega, utenriksminister Jonas Gahr Støre forrige uke ga klar beskjed om at det ikke er aktuelt for Norge å sende soldater til Kongo nå, sier Haga at det er en plikt for Norge å stille opp.

- Jeg er for et norsk bidrag til en forsterket internasjonal innsats i Kongo. Alle er enige om at noe må gjøres, men alle mener samtidig at alle andre land er bedre skikket enn dem selv. Men det holder ikke at den vestlige verden sier at andre må stille opp. Det holder ikke at vesten sitter på gjerdet når FNs spesialrepresentant for Kongo ber om internasjonal støtte.

Over en million mennesker er på flukt øst i Kongo og lever under ekstreme forhold, men Støre mener at nabolandene bør ta ansvar i denne situasjonen, og at det er viktig at de afrikanske landene selv bidrar til å skape ro.

Haga derimot, mener Norge må si ja til å bidra med norske soldater ved en eventuell forespørsel om deltakelse i FNs fredsbevarende styrker i landet.

- Vi har vi en plikt til å stille opp for å beskytte sivile.

- Ikke populært

Haga gjør det krystallklart at hun er villig til å kjempe for sitt standpunkt.

Det holder ikke å si jo rikere man er, jo mindre bidrar man. Jeg vet at det ikke blir bare populært, men jeg mener det og jeg kommer til å følge opp, sier Haga

Hun svinger pisken overfor sine egne, og sier at spørsmålet om å sende tropper til Kongo må tas opp med de rødgrønne på Stortinget, og den politiske ledelsen i Utenriksdepartementet.

Haga mener Norges bidrag til FN-operasjoner er for lite, og sier det er mulig for Norge å bidra med tropper både i Afghanistan og i Kongo.

At Norge bidrar humanitært til det kriserammede landet er ingen unnskyldning for å ikke stille opp, mener hun.

- Vi bidrar med 165 millioner kroner til Kongo av et bistandsbudsjett på 22,5 milliard kroner. Det er med respekt å melde ikke et veldig tungt bidrag. Jeg er av dem som mener at det er helt fundamentalt at vi gjør FN en bjørnetjeneste når vi bare bidrar humanitært, og ikke stiller opp med tropper.